Kíev

Els russòfons de la regió de Donetsk s'emmirallen en Crimea i desafien Kíev ocupant edificis governamentals

Un grup d'activistes prorussos ha pres quatre comissaries de policia i la seu del Ministeri de l'Interior a la capital de la regió

RedaccióActualitzat

La regió de Donetsk s'emmiralla en Crimea. La població russòfona de l'est d'Ucraïna manté el pols a un govern que en les últimes hores ha estès la mà per dialogar amb els diferents grups de la regió, un gest que no només no ha tingut èxit sinó que ha rebut com a resposta més assalts d'edificis oficials. Un grup d'activistes prorussos ha pres la seu del Ministeri de l'Interior a Donetsk i quatre comissaries de policia.

Les comissaries ocupades són les de les ciutats de Donetsk, Slaviansk, Krasni Liman i Druzkovka, totes a la província majoritàriament prorussa de Donetsk. A Slaviansk l'assalt l'han protagonitzat un grup d'homes armats amb uniformes de camuflatge.

Els activistes prorussos han instal·lat els últims dies controls de carreteres a diverses ciutats de la província, i un grup d'ells ocupa des de diumenge la seu del govern regional, on han proclamat la independència de la República del Donbass. Els seus passos semblen voler repetir la secessió i posterior unió a Rússia de Crimea, encara que, de moment, compten amb molt menys suport de la població local.

A diferència de Crimea, aquí els activistes són majoritàriament locals, però se senten forts i convençuts dels passos que fan. Algunes informacions alerten que ja hi ha combats a l'est d'Ucraïna.  

Kíev prepara una operació de resposta

Les autoritats ucraïneses han reaccionat tard, i a la defensiva. Han fet protegir fortament alguns edificis, com la seu de la Fiscalia, i han destituït el cap dels serveis de seguretat de la regió de Donetsk. Ara, el govern d'Ucraïna prepara una operació de resposta. En un  comunicat, el ministre ucraïnès de l'interior assegura que s'està enllestint un pla per aturar aquesta segona tongada d'accions contra edificis oficials,

Kíev acusa Moscou d'estar al darrere d'aquestes intervencions, que buscarien l'annexió de més territoris. Moscou ho ha negat però ha amenaçat d'intervenir si Kíev ataca les seus ocupades.

El ministre ucraïnès de l'Interior ha dit que les armes marquen la diferència entre manifestants i terroristes, i que la resposta del govern serà contundent. Mà dura després que el primer ministre s'ha reunit amb representants de les regions orientals i s'ha compromès a estudiar la possibilitat de donar més poder als territoris, assegurant també que garantirà l'ús del rus com a llengua oficial.

Diàleg a quatre bandes

Brussel·les ha confirmat que dijous que ve, 17 d'abril, els representants europeus, nord-americans, russos i ucraïnesos es reuniran a la capital belga per mirar d'aturar l'escalada de tensió.

Moscou, però, frena aquesta trobada. El ministre d'Afers Estrangers rus ha desmentit que hi hagi un acord per celebrar la cimera i s'ha mostrat sorprès per l'anunci de Brussel·les i dels Estats Units. Admet que hi ha converses, però encara no hi ha acord.

Malgrat tot, Rússia ha volgut tranquil·litzar Occident després d'amenaçar dijous de tancar l'aixeta del gas. Vladímir Putin ha assegurat que garantirà el subministrament als seus clients europeus, però exigeix que Kíev ha de pagar el gas que consumeix. Una factura que Ucraïna ja ha dit que no pensa pagar fins que concloguin les negociacions.

Per evitar que Putin tingui la temptació d'ocupar l'est d'Ucraïna, els Estats Units, en boca del secretari del Tresor, Jacob Lew, recorden que se li poden imposar més sancions.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut