Madrid

Luis Bárcenas declara que Álvarez-Cascos li va donar la clau de la "caixa B" del PP

Afirma que Álvarez-Cascos li va donar la clau de la "caixa B" del PP

RedaccióActualitzat

L'extresorer del PP Luis Bárcenas ha reconegut davant del jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz que el PP tenia doble comptabilitat i assegura que el llavors secretari general, Francisco Álvarez-Cascos, ho sabia. L'extresorer ha declarat aquest matí sobre la "caixa B" del PP.

Luis Bárcenas ha explicat que Cascos va heretar aquesta "caixa B" del també extresorer dels populars Rosendo Naseiro, quan el van detenir el 1990 per presumpte finançament irregular del partit. Segons fonts jurídiques, l'extresorer ha dit que quan Naseiro li va entregar les claus de la caixa amb 8 milions de pessetes al seu nom (la primera anotació que apareix als anomenats "papers de Bárcenas"), va parlar amb Álvarez-Cascos i li va dir que guardés aquestes claus.

Sobre l'origen de la seva fortuna, que va arribar a ser de 48,32 milions d'euros, Bárcenas ha confirmat la declaració del 15 de juliol. Ha dit que els diners que tenia a Suïssa sempre van ser seus i no del PP. Segons ell, els va obtenir d'operacions comercials com la venda d'obres d'art, inversions en borsa i immmobiliàries a l'Argentina i amb inversionistes uruguaians.

Luis Bárcenas, amb un vestit marró, camisa blava amb ratlles blanques i corbata bordeus, continua responent a les preguntes del jutge Ruz, davant la presència dels fiscals del "cas Gürtel", 7 acusacions i 17 advocats defensors. L'extresorer l'han traslladat des de la presó de Soto del Real de Madrid amb un furgó de la Guàrdia Civil fins a les dependències del tribunal.

Aquesta és la segona vegada que Luis Bárcenas declara davant del jutge des que va esclatar el cas, ara fa 13 mesos, però la primera des que l'extresorer va canviar d'estratègia i va reconèixer l'autoria dels manuscrits que acusen el PP de mantenir durant anys una doble comptabilitat.

Des del PP diverses veus, com la presidenta de Madrid, Esperanza Aguirre, o la secretària general, María Dolores de Cospedal, coincideixen a demanar al jutge que agilitzi la investigació d'un cas que consideren que fa molt temps que està en instrucció.

La remodelació de la seu del PP es va pagar en negre

També ha reconegut davant del jutge que va obtenir una rebaixa del 8% en el cost de la remodelació de la seu central del PP després de negociar aquest descompte amb l'arquitecte Gonzalo Urquijo a canvi de pagar més de la meitat del projecte en negre.
La remodelació va costar 888.000 euros, segons va recollir Bárcenas a la seva comptabilitat B. Ha assegurat, a més, que va cremar, al costat del també extresorer Álvaro Lapuerta, papers relacionats amb l'obra.

"Caixa B" a totes les províncies

Les cinc hores que ha durat la declaració han donat per a molt. Ha declarat que el partit tenia "caixa B" a "totes les províncies i regions" que s'usava per finançar les campanyes electorals i que aquest sistema estava revisat pels secretaris generals i era conegut pels presidents.
No ha donat xifres concretes sobre el sistema de finançament, que depenia de cada organització local, tot i que ha assenyalat que el PP es nodria dels fons que facilitaven els donatius en època electoral.

A les preguntes de les fiscals Anticorrupció, Bárcenas ha indicat que una part de les despeses de les campanyes electorals es pagava sempre amb diner negre i que la caravana de Rajoy del 2004 es va finançar, entre d'altres ingressos, amb 300.000 euros que el president del Parlament valencià, Juan Cotino, va donar.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut