Kabul

L'Afganistan passa amb nota el primer traspàs democràtic de la seva història

Gairebé el 60% dels afganesos amb dret a vot han participat en la primera volta de les eleccions presidencials, que decidiran qui ha de rellevar l'actual president, Hamid Karzai

RedaccióActualitzat

L'Afganistan ha viscut aquest dissabte unes eleccions presidencials històriques, i és que per primera vegada en aquest país hi haurà un traspàs de poder democràtic. Gairebé el 60% dels afganesos amb dret a vot han participat en la primera volta de les eleccions presidencials, que decidiran qui ha de rellevar l'actual president, Hamid Karzai.

Tot i el boicot dels talibans, que amenaçaven de convertir la jornada electoral en un infern, el fort desplegament de seguretat ha fet que les eleccions hagin transcorregut amb relativa normalitat. Les dades oficials apunten a una participació del 58%, és a dir, uns set milions de votants. Una xifra que se situa molt per sobre dels 4,5 milions que van passar per les urnes en els últims comicis, l'any 2009.

Aquest dissabte es presentaven vuit candidats a la presidència, però només tres tenen opcions reals de victòria: Abdullah Abdullah, Zalmai Rassoul i Ashraf Ghani. Els tres aposten per un reformisme moderat. Qui guanyi es trobarà grans reptes: la seguretat, l'estabilitat i la garantia dels drets fonamentals de la meitat de la seva població, les dones. Previsiblement, caldrà una segona volta.

La violència, present

Els comicis s'han celebrat enmig de fortes mesures de seguretat, després que divendres una fotoperiodista alemanya va morir i una reportera canadenca va resultar ferida a trets i que des de fa setmanes hi ha hagut diversos atemptats reivindicats pels talibans.

La jornada, però, ha estat relativament tranquil·la amb incidents aïllats. Al sud del país, a la ciutat de Qalat, una bomba ha esclatat al pas d'un comboi de policia i dos agents han mort. I quatre persones han estat ferides per una explosió a la província de Logar.

Un país sense tutela

Qui surti escollit haurà de lidiar amb un gran repte: abans del 2015 marxarà la majoria de les tropes occidentals que han tutelat el país des de l'atac a les Torres Bessones.

Es deixa un país en guerra civil. Els estrangers marxen sense derrotar els talibans, amb qui s'han negat fins ara a parlar malgrat les ofertes d'aquests per estar al sistema polític. La milícia integrista és el problema però pot ser part de la solució si s'aconsegueix incorporar-los a la vida política.

Occident es prepara per abandonar un territori que fa cinquanta anys que considera vital per a l'estabilitat planetària. També pot ser un salt al buit. Però, sigui com sigui, els afganesos seran aviat els únics propietaris del seu destí sí és que això és possible en el segle XXI.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut