Barcelona

Jaume Collboni guanya les primàries del PSC, però es disputarà la candidatura amb Carmen Andrés a la segona volta

Collboni és el guanyador de les primàries del PSC a l'alcaldia de Barcelona, però hi haurà segona volta. No ha obtingut el 40% dels vots necessaris per ser procalment. L'han votat 2.539 persones. Carmen Andrés ha obtingut 1.702 vots i serà la seva rival a la segona volta. En tercera posició, molt ajustat, s'ha situat Jordi Martí, i han tancat la llista Laia Bonet i Rocío Martínez-Sempere.

RedaccióActualitzat

Hi haurà segona volta al PSC de Barcelona. Jaume Collboni és el guanyador de les primàries socialistes a l'alcaldia de Barcelona, però no ha obtingut el 40% dels vots necessaris per ser procalment candidat. Diumenge vinent, 5 d'abril, es jugarà la plaça d'alcaldable amb Carmen Andrés, que ha quedat segona.

Collboni, considerat el candidat afí a la direcció, ha tingut 2.539 suports, el 34,02% del total. Carmen Andrés, amb una àmplia experiència com a regidora, n'ha obtingut 1.702, un 22,8%. En tercera posició, molt ajustat, s'ha situat Jordi Martí (1.471 vots, el 20,30%), i han tancat la llista Laia Bonet (1.027 i el 14,77%) i Rocío Martínez-Sempere (530 i el 7,89%).

A les set de la tarda han tancat els trenta punts de votació repartits per la ciutat. L'experiència, insòlita a Espanya, ha despertat l'interès de la ciutadania. La participació ha estat de 7.415 persones: 1.421 militants, 797 simpatitzants i 5.197 no militants ni simpatitzants. Els socialistes esperaven convocar almenys 9.000 barcelonins. Els districtes on s'ha votat més han estat Ciutat Vella, Sarrià i Nou Barris.

Polèmica durant la jornada

L'alta participació de gent no vinculada al PSC, especialment al districte de Ciutat Vella, ha aixecat sospites sobre la votació. A l'hora de tancar les urnes, a Ciutat Vella encara hi havia cues per votar.

Les xarxes socials s'han fet ressò d'aquestes sospites i fins i tot l'exconsellera, Montserrat Tura, ha instat el PSC a aclarir si hi ha hagut algun tipus d'irregularitat.

La coordinadora de la comissió organitzadora de les primàries, Lourdes Muñoz, ha deixat clar que no actuarien si no hi havia una denúncia per part d'algun dels candidats i ha destacat que ha estat una "jornada amb molta normalitat". A més, ha recordat que en aquestes primàries "pot votar molta gent que no pot votar en les municipals, de manera que són benvinguts els vots de tothom. A Barcelona, hi viu un 20% d'estrangers, i és molt important que aquesta gent participi activament en els processos polítics".

Des de la candidatura de Jordi Martí, s'ha felicitat els guanyadors, però també s'han denunciat pràctiques "poc elegants"


Un terç dels militants

El PSC de Barcelona té un total de 3.000 militants i 7.000 simpatitzants, i la referència eren les primàries de fa tres anys entre Jordi Hereu i Montserrat Tura, en què van votar 4.200 persones, en aquell cas només afiliats.

Muñoz ha estat preguntada precisament sobre el fet que en aquesta ocasió s'hagi aconseguit mobilitzar només la meitat d'afiliats respecte a aquelles anteriors primàries. "El fet de ser unes primàries obertes ha bolcat els nostres esforços cap a fora, a posar-se en contacte amb la ciutadania de fora i l'esforç de l'organització era sumar nova gent de l'exterior, cosa que ha donat aquest resultat positiu de 5.197 persones noves. Només podem estar satisfets per la gent que s'ha sumat", ha argumentat.

Oberta a tothom

La votació ha estat oberta a totes les persones de més de 16 anys empadronades a Barcelona. Calia pagar un euro, que es destinarà a finançar el procés, i firmar la declaració de compromís amb valors d'esquerres i progressistes. Es podia fer una inscripció prèvia en un registre o bé, directament, portar el DNI o el NIE, en el cas dels estrangers, en què figura l'adreça. 11.000 persones de fora del partit s'han registrat per poder votar en aquesta primera volta.

Com s'han finançat les primàries?

Les votacions es financen amb aportacions del partit, dels candidats i dels electors. Intencionadament, s'ha volgut que fos un procés transparent. Cada candidat hi ha posat diners de la seva butxaca, i el que més n'hi ha posat ha estat Jaume Collboni, amb 7.000 euros. Les donacions d'empreses estan prohibides, però es podien fer donacions individuals de 500 euros com a màxim.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut