Crimea ha celebrat amb focs artificials el resultat del referèndum. (Foto: Reuters)
Crimea ha celebrat amb focs artificials el resultat del referèndum. (Foto: Reuters)
Simferopol

El Parlament de Crimea demana oficialment l'annexió a Rússia

Es tracta d'un pas formal que arriba l'endemà d'un referèndum amb un resultat aclaparador: el 96,7% dels votants s'han manifestat a favor de pertànyer a Rússia. Ha estat en una sessió parlamentària en què també s'ha aprovat passar al fus horari de Moscou.

RedaccióActualitzat

Dit i fet. El Parlament de Crimea ha aprovat una resolució en què es declara independent d'Ucraïna i demana oficialment annexionar-se a Rússia. Es tracta d'un pas formal que arriba l'endemà d'un referèndum amb un resultat aclaparador: el 96,7% dels votants s'han manifestat a favor de pertànyer a Rússia.

L'autonomia ucraïnesa s'ha autoproclamat república independent amb un territori que abraçarà tota la península banyada pel mar Negre, inclosa la ciutat portuària de Sebastopol, que acull la flota russa del mar Negre. La nova república també ha demanat a l'ONU i la comunitat internacional que la reconeguin com a estat, un fet força improbable perquè Occident rebutja majoritàriament el referèndum d'aquest diumenge.

La resolució assenyala: "La república de Crimea (...) es dirigeix a la Federació Russa amb la proposta que sigui acceptada dins de Rússia en qualitat de nova entitat". El document s'ha aprovat en una sessió del legislatiu, en què també s'ha aprovat passar al fus horari de Moscou a partir del 30 de març i no al de Kíev com fins ara.

Hora i moneda russa

En altres documents aprovats aquest dilluns per la cambra de Crimea, els diputats han decidit que la moneda nacional sigui el ruble rus, que compartirà aquest estatus amb la hrívnia ucraïnesa fins l'1 de gener de 2016.

Crimea també adoptarà el fus horari vigent a la capital russa, Moscou, a partir del proper 30 de març, en comptes de l'horari de Kíev que tenia fins ara. Els habitants de Crimea també podran sol·licitar el passaport i el permís de conduir russos.

La resolució d'independència ha comptat amb el vot favorable dels 85 diputats, els mateixos suports que ha tingut la moció per la qual el Parlament de Crimea es posiciona a favor de la incorporació d'aquest territori ucraïnès a Rússia.

El govern d'Ucraïna no ha trigat a reaccionar. El president interí ha decretat una mobilització parcial dels reservistes del país.

Rússia en reconeixerà la independència

Mentrestant, Rússia no fa cas a la condemna de la comunitat internacional i ha anunciat que reconeixerà la independència de Crimea, un pas previ per a acceptar-la com l'entitat número 84 de la federació. "La independència serà reconeguda per la signatura d'un acord interestatal", ha dit el president de la Duma, Serguei Narishkin. Narishkin ha manifestat la seva esperança que "la majoria de la població d'Ucraïna reconegui amb respecte i comprensió" els resultats del referèndum d'aquest diumenge.

Moscou ha posat sobre la taula el seu propi pla per poder reconduir la crisi a Ucraïna, ple de condicions impossibles de complir sense acceptar abans la consulta de Crimea. Rússia proposa als Estats Units i la UE la creació d'un "grup de suport" multilateral que hauria d'ajudar els ucraïnesos a "reconèixer i respectar el dret d'autodeterminació de Crimea".

 

Anar al contingut