Barcelona

L'oposició reclama al govern "passar a l'acció" contra la pobresa i Mas respon que li falten eines

Els tres partits que van proposar el ple extraordinari per parlar de pobresa i desigualtats --PSC, ICV-EUiA i CUP-- han coincidit a reclamar al govern que aprofiti l'ocasió per reorientar les polítiques i poder passar a l'acció aplicant mesures reals que ajudin a pal·liar els problemes socials de Catalunya.

RedaccióActualitzat

Les entitats socials que treballen cara a cara amb la pobresa cada dia han estat les protagonistes en l'inici del ple monogràfic sobre la pobresa i la desigualtat al Parlament. Han estat protagonistes sense veu a la cambra, perquè, tot i que els tres grups impulsors del ple haurien cedit els seus deu minuts inicials d'intervenció a aquestes entitats, la proposta ha estat rebutjada per la Junta de Portaveus, que ha considerat que no era el moment ni el lloc adequat, segons ha explicat Núria de Gispert.

Els tres partits que van proposar el ple extraordinari per parlar de pobresa i desigualtats --el PSC, ICV-EUiA i la CUP-- han coincidit a reclamar al govern que aprofiti l'ocasió per reorientar les polítiques i poder passar a l'acció aplicant mesures reals que ajudin a pal·liar els problemes socials de Catalunya.

La socialista Eva Granados, l'ecosocialista Joan Herrera i l'independentista David Fernàndez han retret al govern també que no hagin "volgut escoltar les entitats" que treballen sobre la pobresa per por que els seus arguments fessin passar vergonya als consellers. I és que, per ells, part de la responsabilitat de la situació actual és, justament, del govern i les seves polítiques.

Com a mesures per canviar la situació, ERC, CiU, el PSC i ICV haurien arribat a un acord per ampliar el decret del govern per combatre la pobresa energètica i que cobreixi tot l'any i no només els mesos d'hivern. El PSC i ICV demanen, a més, que el govern assumeixi el cost de les factures, mentre no ho facin les elèctriques.

Un altres dels temes que centra les propostes és la Renda Mínima d'Inserció o PIRMI. PSC i els ecosocialistes reclamen recuperar el PIRMI mentre no hi hagi la Renda Garantida de Ciutadania, que demanen milers de firmes. De la seva banda, CiU i ERC volen que es garanteixi el retorn d'aquesta ajuda a aquells que la van cobrar i ara estan a l'atur després de ser contractats.

El PSC planteja a més un pacte de mínims en beques menjador i una estratègia per combatre la pobresa infantil. Segons Pere Navarro, cal parlar amb les entitats municipalistes i els consells comarcals per millorar la gestió de les beques menjador i que arribin a tots els que les necessiten.

ICV proposa modificar els pressupostos després d'escoltar les entitats socials. Els ecosocialistes consideren que els ingressos es podrien augmentar "via fiscalitat, gravant els que més tenen i combatent l'evasió i el frau fiscal".

El PPC ha exigit al govern català que desplegui el Pla de Família, que inclou la llei de simplificació econòmica, la de comerç i la d'autonomia personal.

Ciutadans suggereixen bonificar qui contracti persones que estan a l'atur i mesures d'incentivació fiscal de la classe mitjana

El govern ha sortit al pas d'aquestes crítiques de falta de sensibilitat amb una desfilada de consellers: Benestar, Ocupació, Salut, Justícia, Educació, Infraestructures... Tots han detallat les actuacions de cada departament per combatre la pobresa.

Abans, el president Mas ha assegurat que el govern hi dóna la màxima importància i ha demanat un debat serè, sense gesticulacions partidistes. "El govern està disposat a escoltar i aprendre", ha dit, però ha demanat "afegir un mínim de realitat, poder posar en pràctica propostes".

Segons Mas, no es pot oblidar el context: un 20% menys de recursos, però les partides socials augmenten, el dèficit fixat per Madrid ha suposat 2.000 milions menys per a Catalunya i ara la Generalitat ha de suplir l'Estat en la llei de dependència i ja en costeja 90 cèntims per euro.

El president de la Generalitat ha advertit que, per fer front a la situació de pobresa, el govern està "carregat de responsabilitats" però, al mateix temps, "desposseït d'instruments vitals" per lluitar contra aquesta problemàtica.

Mas ha dedicat l'última part del discurs al procés sobiranista, un assumpte que, ha dit, "lliga perfectament" amb l'atenció als més vulnerables, ja que a la Generalitat el que li falten són instruments per, entre altres coses, recaptar impostos, dominar la tresoreria, fixar el dèficit i legislar sobre assumptes bàsics.

Abans de l'inici del ple monogràfic, el govern ja va advertir que no es poden generar expectatives de noves partides en despesa social i va demanar als partits de l'oposició no convertir el ple en un debat "trampa" i en un acte preelectoral.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut