La policia ucraïnesa vigila l'edifici del Parlament de Crimea, ocupat per un grup armat prorús.
La policia ucraïnesa vigila l'edifici del Parlament de Crimea, ocupat per un grup armat prorús. (Foto: Reuters)
Simferopol

Un grup armat prorús assalta el Parlament i el govern de la república ucraïnesa de Crimea

Creix la tensió a Ucraïna. Les forces especials de la policia i del Ministeri de l'Interior encerclen el Parlament i la seu del govern de la república autònoma de Crimea, ocupats des de bon matí per un grup d'homes armats prorussos. Mentrestant, Rússia posa en alerta de combat els seus caces bombarders a tocar de la frontera amb Ucraïna. Precisament, aquest dijous s'ha ratificat el nou executiu ucraïnès que ahir a la nit va ser nomenat i aclamat a la plaça de la Independència de Kíev.

RedaccióActualitzat

Escalada de tensió entre Rússia i Ucraïna després que un grup d'homes armats prorussos hagin assaltat aquest matí les seus del Parlament i del govern de la república autònoma ucraïnesa de Crimea. Els edificis estarien ocupats per militants de l'anomenada Autodefensa de la Població Russoparlant de Crimea. El grup el formarien exmilitars i antics agents dels serveis secrets. Uns franctiradors controlen l'edifici.

Crimea va pertànyer a Rússia fins fa 60 anys. Alguns alts càrrecs de la regió s'han mostrat favorables a impulsar un moviment secessionista. Els últims dies hi ha hagut milers de persones que s'han manifestat contra les noves autoritats ucraïneses. Els prorussos s'han enfrontat a milers de proeuropeistes que també es manifesten davant la seu del Parlament de Crimea.

Coincidint amb l'assalt al Parlament d'aquesta república autònoma, el president interí d'Ucraïna, Oleksandr Turtxínov, ha advertit el Kremlin que considerarà una agressió qualsevol acció de les forces militars russes a Crimea fora dels moviments que es facin a la base de Sebastopol. Moscou ha assegurat que defensarà els drets dels seus compatriotes i ha posat en alerta de combat els caces bombarders estacionats a tocar de la frontera amb Ucraïna.

La situació al sud d'Ucraïna serà un dels reptes a què haurà de fer front el nou govern, designat ahir pels líders de les protestes al carrer, i que avui s'ha confirmat al Parlament de Kíev. Arseni Iatsenuik liderarà aquest executiu d'unió nacional, que dirigirà el país fins a les eleccions presidencials anticipades del maig. Entre l'equip del nou govern hi ha la periodista que mesos enrere va ser agredida per la policia de Ianukóvitx per investigar casos de corrupció. Serà la responsable, precisament, d'una unitat anticorrupció.

Sobre l'expresident deposat, el fugitiu Víktor Ianukóvitx, algunes informacions el situen als voltants de Moscou i d'altres diuen que a l'interior d'Ucraïna. En qualsevol cas, el líder opositor i ara candidat a la presidència, Vitali Klitxkó, ha advertit Moscou contra la possible concessió d'asil a Ianukóvitx.

 

 

 

 

ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut