La número dos de la Comissió Europea, Viviane Reding
Reding veu com una pèrdua de temps el procés d'independència de Catalunya
Barcelona

La número dos de la Comissió Europea insta els governs espanyol i català a negociar que Catalunya continuï a Espanya i a la UE

La número dos de la Comissió Europea, Viviane Reding, convida els governs espanyol i català a negociar per mantenir-se units. Creu que qualsevol altra opció és una pèrdua de temps i adverteix Catalunya que si s'independitza haurà de tornar a sol·licitar l'entrada a la Unió Europea. Entre els convidats a un fòrum fet a Barcelona hi havia el secretari d'estat espanyol per a la Unió Europea. La seva intervenció en referència al procés sobiranista ha indignat els assistents.

RedaccióActualitzat

Europa torna a opinar sobre un procés sobiranista, en aquest cas el català, i ho fa per demanar diàleg als governs espanyol i català. La vicepresidenta de la Comissió Europea, Viviane Reding, va convidar aquest diumenge els dos executius a "negociar amb mentalitat oberta i sense línies vermelles" per assolir un acord que garanteixi la permanència de Catalunya dins d'Espanya i d'una Unió Europea forta.

Reding va participar ahir a Barcelona al Diàleg amb la Ciutadania, un fòrum que promou l'executiu comunitari, i del qual la capital catalana n'ha acollit la quaranta-cinquena edició. La vicepresidenta va afirmar: "Mantenir-se units és l'única solució, i la resta, una pèrdua de temps i d'energia."

Davant un auditori d'unes dues-centes cinquanta persones, la vicepresidenta de la Comissió va insistir que la consulta sobiranista convocada pel govern català és un assumpte intern i va advertir que, si Catalunya s'acaba independitzant d'Espanya, haurà de tornar a sol·licitar l'entrada a la Unió Europea.

Les paraules de Reading arriben una setmana després d'unes polèmiques declaracions del seu cap, el president de la Comissió, José Manuel Durao Barroso, en què, en una entrevista a la BBC i sobre el referèndum d'independència a Escòcia, considerava que seria "extremament difícil, si no imposible" que un nou estat sorgit de l'escissió d'un estat membre de la Unió Europea s'hi adheris automàticament. Aquestes declaracions van ser matisades poc després per l'organisme europeu, que va assegurar que Barroso no volia interferir en el procés democràtic en marxa.

"Fart que li preguntin sobre Catalunya"

Si bé les respostes de Reding van generar una certa polèmica, el moment àlgid, amb xiulets finals des de l'auditori, va arribar quan Reding va passar el micròfon al secretari d'estat per a la UE, Íñigo Méndez de Vigo, que va etzibar al públic que a la CE ja n'estan farts que els preguntin sobre Catalunya i fins i tot va citar Lenin, quan li van dir que es posicionés sobre el procés sobiranista: "La Unió Europea no té més competències que les que li han donat els tractats, i això és així, i no té discussió. Lenin deia que només els ximples discuteixen els fets. És un fet. Sí, sí, ho diu tothom."  Aquesta resposta d'Íñigo Méndez va encendre els ànims de molts usuaris de les xarxes socials que seguien l'acte de la Pedrera.

 

 

 

Anar al contingut