Votació de Javi López a les primàries del PSC.
Votació de Javi López a les primàries del PSC.
Barcelona

Javi López és escollit candidat a les eleccions europees en unes primàries del PSC amb baixa participació

Un 9,12% dels afiliats del PSC han participat a les primàries que ha convocat el partit per escollir candidat a les eleccions europees. S'hi han presentat Javi López i Eliana Camps, que han mobilitzat un total de 8.049 persones a les urnes, d'un total de 88.223 persones que podien votar. Camps ha denunciat irregularitats en el procés.

RedaccióActualitzat

El PSC ha fet el seu primer procés de primàries per elegir un candidat, un dels compromisos que va adquirir Pere Navarro amb la militància quan va agafar la direcció del partit. Es tracta del candidat del PSC que s'integrarà a la llista del PSOE per a les eleccions europees. L'escollit ha estat el president de les Joventuts, Javier López.

Només un 9,12% dels afiliats del PSC hi han participat. Aquesta baixa participació es deu, segons l'autoritat electoral, al fet que "no hi ha cultura de primàries". Javi López i Eliana Camps, els dos candidats, han mobilitzat un total de 8.049 persones cap a les urnes: 5.955 militants i 1.963 simpatitzants. Podien votar en total 88.223 persones: 20.548 militants i 67.675 simpatitzants. López prové de les joventuts del partit, i Camps és assessora en l'àmbit europeu. Tots dos són juristes i dimecres van fer un cara a cara a la seu del PSC.

El guanyador, Javi López, una figura emergent i líder de les joventuts socialistes, ha confirmat els pronòstics. Ara caldrà saber quina posició ocuparà en les llistes. Una candidatura que encara no se sap qui l'encapçalarà perquè el PSOE encara no ho ha decidit, però que en qualsevol cas no serà escollit en unes primàries.

Per la seva banda, l'altra candidata, Eliana Camps, ha denunciat irregularitats en el procés, sense especificar, però, quines ham estat.

Optimisme de cara al futur malgrat la baixa participació

Les dades les ha donat a conèixer el president del Consell Nacional del PSC i autoritat electoral d'aquestes primàries, Celestino Corbacho, que ha recalcat que són les primeres primàries que se celebren i que això implica fer "un salt endavant" en el funcionament del partit, ja que fins ara qui escollia el candidat era el Consell Nacional. "No hi havia cultura" de primàries i per això, "més que el percentatge", els socialistes valoren que 8.000 persones s'hagin mobilitzat per exercir el seu dret a vot. "Ens dóna optimisme de cara al futur", tenint en compte que la difusió no ha estat "massiva" i que les eleccions europees no tenen "presència mediàtica", ha afegit.

En concret, els militants que podien votar eren 20.548 persones, segons dades del partit. Han exercit el seu dret 5.955. És a dir, la participació ha estat del 28,98%. En simpatitzants, estaven cridades a les urnes 67.675 persones, tot i que només han votat 1.963, és a dir, un 2,9% dels possibles participants.

Anar al contingut