La frontera del Tarajal, tranquil·la després dels greus fets de dijous que van acabar amb nou morts. (Foto: EFE)
La versió oficial negava la intervenció de la Guàrdia Civil però davant dels testimonis apareguts van haver de reconèixer l'ús de material antidisturbis. (Foto: EFE)
Madrid / Ceuta

PSOE i IU reclamen que Interior expliqui l'ús de material antidisturbis en l'assalt a la frontera de Ceuta on van morir 13 persones

Diferents veus critiquen l'ús de material antidisturbis contra les persones que intentaven creuar la tanca del Tarajal en una allau massiva que va acabar amb tretze morts, després que aquest divendres s'han trobat quatre cadàvers més. La primera versió oficial negava qualsevol intervenció de la Guàrdia Civil però finalment, davant dels testimonis apareguts, van haver de reconèixer l'ús de pilotes de goma, armes de fogueig i pots de fum.

RedaccióActualitzat

La frontera que separa Ceuta del Marroc s'ha despertat tranquil·la després de la mort, aquest dijous, de nou persones en un assalt massiu a la tanca, balanç que aquest divendres ha augmentat fins a tretze després que es localitzessin quatre cossos més. Mentre s'espera que es practiquin les autòpsies als cadàvers, creix la polèmica per l'ús de material antidisturbis contra l'allau humana. El PSOE reclama la compareixença urgent del ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, i IU va més enllà i en demana la dimissió.

Els agents de la Guàrdia Civil van utilitzar pilotes de goma, armes de fogueig i pots de fum per repel·lir l'assalt. Així ho va reconèixer el ministeri després d'una primera versió oficial que negava la seva intervenció en el forcejament i atribuïa tota la reacció als gendarmes marroquins. El delegat del govern a Ceuta ho justificava per la "violència emprada pels subsaharians en el seu intent d'entrar il·legalment a Espanya" i assegurava que mai es va disparar sobre les persones.

L'actuació i el tràgic desenllaç ja ha fet aixecar la veu a diferents sectors i tant l'organització de defensa dels drets dels immigrants Caminant sense Fronteres com Esquerra Unida han reclamat una investigació "immediata" que aclareixi els fets, així com les responsabilitats criminals i polítiques. Des del partit de Cayo Lara es veu "inconcebible un balanç de morts en el control d'una zona fronterera, enfront d'immigrants desarmats i amb un dels dispositius tecnològics més sofisticats del planeta".

La Policia Nacional i la Guàrdia Civil mantenen un dispositiu de vigilància especial a la frontera del Tarajal davant la possibilitat que es repeteixi un intent massiu de creuar-la com el d'ahir.

Anar al contingut