Madrid

Homs creu que la consulta pot provocar que els espanyols votin després la reforma de la Constitució

Francesc Homs admet que la consulta del 9 de novembre pot forçar després un referèndum del conjunt dels espanyols. El conseller de la Presidència i portaveu del govern recorda que la consulta catalana no és vinculant, però que si els catalans opten per la independència, això forçaria un canvi de l'ordenament jurídic espanyol que haurien de votar els ciutadans de tot l'Estat. Segons Homs, també s'hauria de votar la reforma de la Constitució.

RedaccióActualitzat

El conseller de la Presidència i portaveu del govern, Francesc Homs, creu que la consulta sobiranista pot derivar després en un referèndum del conjunt de tots els espanyols. En una entrevista a la Cope, Homs ha recordat que la consulta no és vinculant, però que si els catalans voten a favor de la independència, això forçaria un canvi legal de l'ordenament d'Espanya que haurien de votar els ciutadans de tot l'Estat. Segons el conseller, primer cal "conèixer el resultat del que pensa i opina el poble de Catalunya, admetent que això després no genera una situació jurídica nova sinó que, per raons d'un principi democràtic, hi hauria un procés de negociació que modificaria, si arribés el cas, totes les lleis, fins i tot la reforma de la Constitució. Correspondria després una votació del conjunt del cos electoral espanyol".

Fonts del Consell Assessor de la Generalitat per la Transició Nacional, consultades per Catalunya Informació, han assegurat que aquest referèndum a escala espanyola només és plantejable si a la consulta del 9 de novembre guanyés el "sí" a la primera pregunta -a favor d'una Catalunya-Estat- però sortís el "no" a la segona -a favor d'una Catalunya independent-. En canvi, consideren que si guanya el "sÍ" en tots dos casos, s'obriria un procés per negociar la secessió, no la reforma constitucional, i no es plantejaria sotmetre-ho a consulta a tot l'estat. La possibilitat que apunta el conseller Homs ha creat certa perplexitat a ERC.

Després de les reaccions que han originat les paraules del portaveu, el mateix conseller de presidència, Francesc Homs, s'ha tornat a referir al tema al vespre per dir que no prejutja que el procés sobiranista català acabi en un referèndum al conjunt dels espanyols. Homs aclareix les seves declaracions inicials i assegura que el "sí" a la consulta obriria una negociació política amb l'Estat amb resultats que no es poden anticipar.

 

El conseller de la Presidència també ha assegurat que l'actuació del ministre Montoro produeix l'efecte contrari a Catalunya: "El senyor Montoro és en aquests moments una màquina de fabricar independentistes, més que Esquerra Republicana. Sóc un testimoni directe en aquest sentit. Qui ha guanyat adeptes a la causa de l'independentisme no és Esquerra Republicana, perquè aquests ja tenien els seus, sinó tota la gent que no era independentista i que aquests anys s'ha decantat" cap a aquesta tendència per "l'actitud i les decisions" del ministre.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut