Girona

El sistema que substitueix les balances fiscals situa el finançament de Catalunya en la mitjana espanyola

L'economista Ángel de la Fuente, un dels ideòlegs dels Comptes Públics Regionalitzats, ha presentat a Girona la metodologia del nou sistema. Aquest fa un càlcul exacte del que rep cada ciutadà, i no una comparativa del que aporta i el que rep cada territori. Els resultats definitius dels nous comptes es faran públics al març.

RedaccióActualitzat

L'economista investigador del CSIC Ángel de la Fuente, un dels tres acadèmics a qui el Ministeri d'Hisenda ha encarregat dissenyar els Comptes Públics Regionalitzats, el sistema que ha de substituir les balances fiscals, ha augurat que, amb aquest nou càlcul, el finançament de Catalunya se situa en la mitjana espanyola i ha afegit que hi ha d'altres territoris, com el País Valencià, Múrcia o Andalusia, que surten "molt més malparats" en el repartiment de recursos.

Segons l'assessor del Ministeri d'Hisenda, el dèficit que arrossega Catalunya es deu bàsicament al fet que és una comunitat "rica" i que, per tant, ha de pagar més impostos. De la Fuente ha reconegut que cal un nou sistema de finançament però ha afegit que, tot i això, a Catalunya no hi ha maltractament ni espoli.

Així ho ha avançat en unes jornades sobre economia organitzades per la Universitat de Girona en què ha exposat la metodologia que utilitza aquest nou sistema, que ha dissenyat juntament amb acadèmics de la universitat de Saragossa i de la de València, una nova metodologia amb la qual, segons ell, és més difícil pintar una cosa arbitrària i injusta perquè, com més informació hi ha, "més difícil és vendre històries".

L'expert ha explicat que es publicarà a internet un primer informe d'unes 700 pàgines per obrir un debat acadèmic. Els resultats definitius, però, no es donaran a conèixer fins al març a Madrid.

Cristóbal Montoro va anunciar, ara fa una setmana, que no publicaria les balances fiscals perquè reconeix que això fa independentistes.

Homogeneïtzar per comprar millor

El nou estudi, que distingirà les partides segons les comunitats, oferirà el càlcul exacte del que rep cada ciutadà, i no una comparativa del que aporta i el que rep cada territori. L'objectiu és homogeneïtzar les dades per permetre comparacions vàlides.

D'entrada, el punt de partida és totalment oposat al que defensa la Generalitat. Aposten pel mètode de càrrega benefici i, per tant, imputaran a les comunitats despeses de l'Estat en serveis considerats d'interès general, com ara el pressupost de Defensa o Exteriors. Però la diferència més important és que s'obliden dels fluxos entre territoris i es deixa de tenir en compte el que aporta cada comunitat, per posar el focus només en el que reben els ciutadans, desglossant les dades per partides, com ara sanitat, educació o seguretat.

Les despeses en pensions, atur i Seguretat Social no es tindran en compte perquè, segons l'equip que dirigeix Ángel de la Fuente, distorsionarien els resultats, ja que no es distribueixen en funció del criteri del govern central, sinó d'on viu el ciutadà que les necessita. L'objectiu, segons aquests experts, és veure si una comunitat està ben finançada.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut