Nova York

L'ONU retira la invitació a l'Iran en un intent de salvar la conferència de pau sobre Síria i l'oposició siriana hi assistirà

La presència de l'Iran, aliat del règim sirià, incomodava els Estats Units i, sobretot, l'oposició siriana, que, fins i tot, va amenaçar de boicotejar-la. Ara, però, és el Consell Nacional sirià, una de les principals formacions opositores, qui ha anunciat que es retira de la coalició, argumentant que rebutja qualsevol negociació amb el règim que no dugui a la sortida del poder de Bashar al-Assad.

RedaccióActualitzat

Menys de 24 hores després de convidar l'Iran a participar a la conferència de pau sobre Síria, que comença dimecres a Suïssa, el secretari general de l'ONU se n'ha desdit. Ban Ki-moon intenta així salvar la conferència, i és que la presència de l'Iran, aliat del règim sirià, incomodava els Estats Units i, sobretot, l'oposició siriana, que, fins i tot, va amenaçar de boicotejar-la.

L'ONU justifica la decisió dient que l'Iran no subscriu l'acord base aprovat el juny del 2012, que es considera el marc internacionalment acceptat per posar fi a la crisi, i que preveu la creació d'un govern de transició. L'Iran, juntament amb Rússia, són, segurament, els únics països que poden pressionar el règim d'Al-Assad a cedir ni que sigui una mica.

El Consell Nacional sirià no hi serà

Després d'aquest gest de l'ONU, doncs, la coalició opositora siriana ha confirmat la seva participació. Però ara és el Consell Nacional sirià, una de les principals formacions opositores, qui ha anunciat que es retira de la coalició, argumentant que rebutja qualsevol negociació amb el règim que no dugui a la sortida del poder de Bashar al-Assad.

La conferència s'obrirà aquest dimecres a la ciutat suïssa de Montreux, però no serà fins divendres quan començaran, a Ginebra, les negociacions pròpiament dites entre govern i oposició. Mentrestant, la guerra a Síria, des del març de 2011, ja ha causat la mort de més de 100.000 persones i ha forçat l'exili de 9 milions de sirians.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut