Madrid

Rajoy té un pla per frenar la independència de Catalunya: donar liquiditat, enfortir els llaços i aplicar la llei

El president del govern espanyol ha assegurat que l'Estat està preparat per fer front a qualsevol escenari i que mentre estigui a l'executiu "no hi haurà independència per a cap territori espanyol". "No hi haurà independència ni consulta per posar en dubte la sobirania del poble espanyol mentre jo sigui president del govern", ha assegurat

RedaccióActualitzat

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha assegurat que té un pla per frenar la independència de Catalunya. El pla passa per garantir la liquiditat de la Generalitat, incrementar els llaços entre Catalunya i Espanya i aplicar la llei i la Constitució. En una entrevista a Antena 3, Rajoy ha afirmat que l'Estat està preparat per fer front a qualsevol escenari que es pugui produir i que mentre dirigeixi l'executiu "no hi haurà independència per a cap territori espanyol".

Preguntat per una possible suspensió de l'autonomia catalana, Rajoy ha preferit no avançar-se als esdeveniments. El que sí que ha garantit és el compliment de la llei i que el referèndum de Catalunya no es farà. "No hi haurà independència ni consulta per posar en dubte la sobirania del poble espanyol mentre jo sigui president del govern."

Rajoy s'ha mostrat disposat a dialogar amb el president de la Generalitat. Ha aclarit, però, que ell no trucarà a Artur Mas, però que, si Mas es posa en contacte amb ell -cosa que encara no ha passat, segons ha dit- atendrà la seva trucada.

El president espanyol ha reconegut sentiments diferents sobre aquest tema, però ha rebutjat que vagi a alimentar la divisió i la fractura que suposen les posicions independentistes i ha dit que encara hi ha moltes coses que els queden per fer a tots els espanyols junts. "Jo no estaré en la divisió. Jo el que faré serà sumar".

La innocència de la infanta

La imputació de la filla del rei ha estat un altre dels temes de l'entrevista. Rajoy s'ha mostrat convençut de la "innocència" de la infanta Cristina i ha rebutjat que hagi de renunciar als seus drets dinàstics per alleugerir la pressió sobre la monarquia. Rajoy ha assegurat que només s'ha citat a declarar la infanta, però que "no ha estat condemnada per res".

Luis Bárcenas i la corrupció

El president del govern espanyol ha reconegut que el "cas Bárcenas" va ser un "error", però no ha accedit a demanar perdó i ho ha justificat perquè els dirigents del PP s'ocupaven dels "temes de política" i no "d'altres coses". Ha explicat que no ha "tornat a escriure" cap missatge a Luis Bárcenas i ha confirmat que ha trencat amb l'extresorer i exgenent del PP.

 Rajoy ha qualificat de "lamentables" els casos de corrupció. "Tots hem de fer un gran esforç perquè aquestes coses no es tornin a produir". La gran majoria dels polítics són persones que, encara que es puguin equivocar, treballen "molt" i "compleixen amb la seva funció".

En aquest sentit, Rajoy ha recordat que el seu govern ha fet reformes legislatives per evitar aquests casos com la Llei de Transparència, que ha qualificat com "la més avançada de la UE". Al febrer, ha afegit, arribarà al Parlament el projecte de llei de control econòmic dels partits i la llei que regula les funcions dels càrrecs públics a l'Administració General de l'Estat. A més, es farà una reforma del Codi Penal perquè tots aquests casos es jutgin amb "la major rapidesa possible".

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut