Barcelona

El PSC diu que els díscols "han acceptat esportivament" la posició del partit en la votació sobre la consulta

Maurici Lucena, portaveu del PSC al Parlament, té la convicció que els diputats crítics no donaran un vot diferent dijous i afirma que els crítics han entès que és impossible que el PSC voti una altra cosa que sigui "no" a la transferència per fer referèndums.

Victòria MiróActualitzat

El PSC no preveu que hi hagi vots diferenciats en la votació de dijous al Parlament, que demanarà el traspàs de les transferències per fer referèndums. Quan falten tres dies per a aquest ple, el portaveu del partit, Maurici Lucena, ha dit que té la convicció que els diputats crítics no faran un vot diferenciat perquè "han acceptat esportivament" la posició del partit.

Lucena ha subratllat que la posició "unànime" que va sortir del Consell Nacional del partit, que va decidir votar en contra de la consulta, ha convençut els díscols que en un primer moment se'n van desmarcar.

"He detectat en les persones que havien demanat que es votés diferent al Parlament que han acceptat esportivament que és impossible que l'executiva revoqui una decisió tan contundent com la que va aprovar el Consell Nacional del PSC, màxim òrgan de decisió del partit entre Congressos", ha dit Lucena, que ha explicat que ha estat testimoni de bona part del debat entorn de la votació per demanar la transferència de la competència per convocar la consulta.

Per això, el portaveu dels socialistes catalans ha dit que ni li "passa pel cap" que alguns votin res que no sigui "no" i, per tant, ha assegurat que el PSC no s'ha plantejat què farien en aquest escenari. Això, després que la direcció dels socialistes catalans assegurés que expulsarà els que no votin contra la consulta.

Ni drama ni perill

"La situació continua igual, però d'una manera menys dramàtica de la que vostès perceben", ha indicat Lucena als periodistes sobre les opinions que hi ha dins del grup, abans d'afirmar que "no detecto perill" que alguns parlamentaris acabin trencant la unitat de vot. Seguidament, ha donat el seu punt de vista sobre les expressions que mostren els crítics: "Ho interpreto més com l'explicació d'una opinió personal que no com una advertiment que votaran diferent".

"La consultà es farà, però no com la volen"

Després de defensar reiteradament el "no" a la votació per la transferència de l'article l'article 150.2 de la Constitució, el portaveu socialista ha assegurat que té "la convicció personal que la consulta es farà", però "no amb les presses i la unilateralitat d'ERC ni amb la data que li convé a CiU". Segons Lucena, la votació de dijous és un error per precipitada i perquè no deixa marge per a la negociació amb el govern espanyol.

Crítica a ICV per ser "còmplice dels pressupostos més antisocials"

En sortir de l'executiva que han celebrat els socialistes, Lucena no s'han estat de criticar ICV i d'assenyalar-la com a "còmplice" de l'aprovació dels "pressupostos més anitosocials". El portaveu del PSC s'ha espolsat la pressió que el partit de Joan Herrera li havia fet arribar perquè se sumés a la petició en favor de la consulta i ha dit que Iniciativa ha caigut "ingènuament" en la deriva sobiranista de CiU-ERC.

Lucena també ha interpretat l'atenció que mereix la posició del PSC en la votació com un intent de desviar el debat sobre què farà Mas l'endemà del "no" sonor que rebrà quan demani celebrar la consulta, "perquè segur que pensen en mesures de caràcter extrem i per suposat unilaterals", ha declarat Lucena.

A més, ha dit que les crítiques al PSC perquè canviï de posició provinents de diputats com Amorós o Espadaler amaguen una "inseguretat profunda" en les posicions polítiques que ara defensen i la preocupació de cap a on anirà la situació quan rebin aquest "no".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut