Bilbao

Milers de persones inunden Bilbao en una marxa unitària històrica a favor dels drets humans

Unió de forces nacionalistes a Euskadi per donar suport a una manifestació que ha aconseguit aplegar més de 100.000 persones, als carrers de Bilbao, a favor d'un canvi en la política immobilista del govern espanyol pel que fa al nou escenari obert a Euskadi. Sota el lema "Drets humans, acord i pau", els manifestants han reclamat a l'Estat que acosti els presos, i a ETA, que avanci cap al desarmament per desbloquejar el procés de pau.

RedaccióActualitzat

Unió de forces nacionalistes a Euskadi per donar suport a una manifestació que, segons la policia municipal, ha aconseguit aplegar entre 100.000 i 110.000 persones a Bilbao a favor dels drets humans i d'un canvi en la política immobilista del govern espanyol pel que fa als presos d'ETA i al procés de pau en el nou escenari obert al País Basc.

Precisament sota el lema "Drets humans, acord i pau", la marxa ha estat convocada per un particular, Joseba Azkarraga, en resposta a la prohibició de la mobilització de la plataforma social Tantaz Tanta (Gota a gota) pel jutge Eloy Velasco. Finalment, però, la negativa de l'Audiència Nacional ha tingut l'efecte contrari i ha provocat una mobilització social fora de tota previsió pel que fa al nombre de participants. A més, per primer cop en molt de temps, Sortu, EA, Alternatiba, Aralar, el Partit Nacionalista Basc i els sindicats ELA i LAB han caminat junts, tot i que sense compartir pancarta. Ho han fet molt lentament i, això sí, en la mateixa direcció.

Les reivindicacions dels presos bascos han pres forma i també veu, ja que durant la marxa s'han pogut sentir crits a favor del retorn dels reclusos bascos a Euskal Herria i també en contra de la dispersió. Però el més significatiu de la mobilització ha estat la imatge d'unitat de les forces nacionalistes d'Euskadi, inèdita des de feia dècades i molt criticada tant des del PSE com des del PP basc. I és que el PNB i l'esquerra abertzale han compartit lema en una marxa conjunta que ha convocat un particular per neutralitzar la prohibició per part de l'Audiència Nacional de la mobilització que havia organitzat el col·lectiu "Tantaz Tanta". Una protesta alternativa que ha exigit diàleg i canvis en la política penitenciària de Rajoy. La marxa ha tingut el suport d'altres formacions polítiques, agents socials i els sindicats nacionalistes ELA i LAB.

La prohibició de la primera marxa provoca un efecte bumerang

El fet que el convocant hagi estat un particular en lloc de la plataforma Tantaz Tanta, ha esquivat el veto judicial. El jutge Eloy Velasco, en la seva resolució, va considerar que Tantaz Tanta, en euskera "gota a gota", és una organització nascuda fa poc i successora d'Herrira, un organisme suspès d'activitats per presumptes vinculacions amb ETA.

Els impulsors de la primera marxa desconvocada han vist com, amb el suport que ha rebut la nova convocatòria, s'aconseguia més sensibilització. El resultat ha estat una manifestació històrica, en la qual també han participat els familiars i amics dels presos d'ETA de l'associació Etxerat, que han portat mocadors distintius de l'organització

Manifestació autoritzada

L'Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT) havia demanat la prohibició de la nova manifestació. El jutge de l'Audiència Nacioal, Ismael Moreno, ha sol·licitat informes del govern basc i les forces de seguretat per acreditar la marxa i, 40 minuts abans del seu inici, ha donat el vist-i-plau a la convocatòria. El magistrat ha considerat que no hi havia relació entre la manifestació convocada pel PNB i EH Bildu amb la que aquest divendres va prohibir, perquè estava oganitzada per la plataforma de suport als presos bascos, Herrira.

Col·lapses en l'accés a Bilbao

La zona del casc antic de Bilbao ha concentrat bona part dels assistents des de primeres hores del matí, en un ambient d'alegria festiva.  A les entrades a la ciutat per carretera hi ha hagut embussos que s'han anat solucionant progressivament. A mesura que s'apropava l'hora de la manifestació, les sis de la tarda, milers de participants anaven agafant posicions i movent-se cap al carrer Autonomia i rodalies. Tot i que la marxa no ha estat silenciosa, en acabar no s'ha llegit cap comunicat.

Joseba Azkarraga, el convocant

Joseba Azkarraga, integrant d'Eusko Alkartasuna i exconseller de Justícia en el govern de Juan José Ibarretxe, ha reconegut a Twitter que ell ha estat qui ha registrat la convocatòria, a títol particular, de la concentració d'aquest dissabte.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut