Viladasens

Un jove s'encadena sota terra durant hores per protestar contra la MAT

Els equips d'emergència han alliberat un jove que s'ha encadenat dins un cotxe sota terra al nucli de Fellines, al Gironès, per protestar contra la construcció de la línia de Molt Alta Tensió. L'operació ha estat delicada perquè el noi s'ha emmanillat a un bidó i a sobre de l'amagatall hi ha situat una caravana amb les rodes punxades. El jove ha sortit il·lès de l'acció.

Redacció / ACNActualitzat

Un jove gironí ha protagonitzat una protesta espectacular contra la construcció de la línia de Molt Alta Tensió (MAT). El noi, que es diu Víctor, s'ha encadenat a un bidó sota terra, al nucli de Fellines, a Viladasens. L'activista ha estat lligat des de les 9 del matí d'aquest dimarts i els equips de rescat han hagut de fer una operació delicada per no danyar-li el braç a l'hora d'alliberar-lo.

El rescat s'ha completat al vespre i ha estat complex perquè el jove, juntament amb altres activistes antiMAT, s'ha encadenat dins d'un cotxe soterrat al qual s'accedia a través d'un túnel de deu metres protegit per bidons. A sobre, encara hi havia col·locat una autocaravana. L'acció ha estat controlada per un fort desplegament policial, ja que una vintena d'activistes més han donat suport al jove que s'havia encadenat.

L'activista feia dies que dormia en una caravana just en el punt on Red Eléctrica ha d'aixecar una de les torres de la MAT. A sota de la caravana, en Víctor hi ha dissenyat un enginyós sistema per evitar que els operaris puguin començar els treballs.

Prèviament, el jove ha excavat un gran forat on hi ha enterrat un cotxe. A través d'un túnel fet de bidons, l'activista ha construït un accés directe des de l'interior de la caravana fins a dins el cotxe, sota terra. Aquest dimecres al matí, en veure la presència policial, en Víctor ha baixat des de la caravana fins al cotxe, on s'hi està encadenat. A més, ha punxat les rodes de la caravana.

Agents de l'Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) s'han desplaçat a primera hora del matí a la finca, on també s'han concentrat una vintena de persones per donar suport a en Víctor.

Després d'estudiar quina era la manera més segura d'alliberar-lo, els bombers han optat per començar a desenterrar l'home a pic i pala. Els bombers han estat en contacte amb l'activista a través del túnel. El rescat s'ha hagut de fer amb molta cura perquè el terreny on estava enterrat el cotxe és inestable.

Segons han informat els bombers, una grua ha retirat la caravana. Després, una retroexcavadora ha desenterrat el vehicle on hi havia el jove. L'operació més delicada ha estat alliberar-li la mà, que tenia immobilitzada en un bidó ple de formigó sota el seient del copilot. Els bombers han informat que el noi, que ha estat atès pel SEM, està il·lès.

 

Càrrega policial

Durant el matí s'han viscut moments de tensió com quan, a un quart de tres, els Mossos han carregat contra els manifestants. Els agents pretenien col·locar una tanca per delimitar la finca, però els manifestants els han increpat i els han retret que eren dins una propietat privada.

L'enfrontament verbal ha anat pujant de to i els manifestants han tirat a terra la tanca, fet que ha desencadenat la càrrega policial. Durant els enfrontaments, els manifestants han llençat pedres i altres objectes als agents.

Des de les xarxes socials, els activistes antilínia han demanat a la gent que anés a Fellines a donar suport a l'acció. A Twitter, la protesta ha tingut ressò amb l'etiqueta #aturemlamat i #Fellines.

Indignació dels veïns

En Víctor s'ha atrinxerat molt a prop d'una casa aïllada del nucli de Fellines, on viuen tres persones. Un d'ells és en Sergi Saus, que dóna suport a l'acció de l'activista. Saus ha criticat que la torre que vol aixecar REE està massa a prop de casa seva. "Estan treballant a 17 metres de casa nostra, quan la llei diu que les torres han d'estar com a mínim a 100 metres de les cases aïllades", ha declarat.

En un vídeo difós a les xarxes socials, els impulsors de la iniciativa han defensat que l'acció pretenia paralitzar la construcció de la línia.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut