Imatge d'arxiu d'un acte de l'esquerra abertzale per demanar l'alliberament dels presos d'ETA. (Foto: EFE)
La Fiscalia no posa objeccions a la trobada. (Foto: EFE)
Durango

La Fiscalia no s'oposa a l'acte previst per aquest migdia a Durango tot i que demana al jutge vigilància policial

La Fiscalia de l'Audiència Nacional no veu enaltiment del terrorisme en l'acte previst per aquest migdia a Durango i en què participaran una seixantena d'expresos bascos excarcerats arran de la derogació de la "doctrina Parot". El que sí demana al jutge encarregat, Santiago Pedraz, és que es desplegui a la Policia, la Guàrdia Civil i l'Ertzaintza per impedir que es produeixi un delicte d'enaltiment del terrorisme.

RedaccióActualitzat

La Fiscalia de l'Audiència Nacional no s'oposa a l'acte previst per aquest migdia a Durango, a Biscaia, convocat pel col·lectiu de presos bascos (EPPK).

Tot i no considera que l'acte pugui suposar a priori un delicte d'"enaltiment del terrorisme", la Fiscalia sí demana al jutge encarregat, Santiago Pedraz, que estigui vigilant davant qualsevol acció que pugui considerar-se delictiva.

La convocatòria d'aquest acte, feta pel col·lectiu EPPK i en què hi ha prevista la participació de 63 expresos bascos excarcerats arran de la derogació de la "doctrina Parot", va provocar la denúncia de les associacions Dignitat i Justícia i l'Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT), que reclamaven la seva prohibició en considerar-lo una humiliació cap a les víctimes.

Fonts jurídiques han informat que el tinent fiscal de l'Audiència Nacional, Jesús Alonso, ha considerat, després dels informes de la Guàrdia Civil i l'Ertzaintza, que no hi ha dades objectives que la convocatòria constitueixi un acte d'enaltiment del terrorisme. Entre els arguments que esgrimeix Alonso, hi ha el fet que se celebrarà en un lloc tancat i que ha estat un particular qui ha sol·licitat el lloguer del local on tindrà lloc l'acte, que serà a dos quarts d'una del migdia al cafè teatre Antzokia de Durango, un centre de difusió cultural.

No obstant això, la fiscalia ha sol·licitat al jutge Santiago Pedraz que insti la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i l'Ertzaintza a adoptar les mesures oportunes "per evitar que durant aquest acte es cometi un delicte d'enaltiment del terrorisme".

Segons la convocatòria, l'objectiu d'aquesta trobada és valorar el recent comunicat fet públic el 28 de desembre en què els presos d'ETA reconeixen el "patiment i dany multilateral" causat i accepten sotmetre's a les vies legals per aconseguir excarceracions de manera "escalonada" i "individual", d'acord amb el full de ruta marcat pel Fòrum Social.

Aquest informe de la Fiscalia de l'AN és l'últim pas abans que el titular del jutjat central d'instrucció número 1 decideixi sobre la reunió.

Anar al contingut