Barcelona

Mas avisa l'estat espanyol que no podrà evitar la consulta i que ell votarà "sí"

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha afirmat en una entrevista a TV3 que la pregunta de la consulta se li va acudir a ell el Dia de la Constitució i es mostra satisfet que hagi generat el consens de quatre grups parlamentaris. Mas ha reconegut que, com a ciutadà, votarà "sí" en cada una de les dues preguntes.

Joan Raventós / Ramon RadóActualitzat

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha participat en una entrevista a TV3 per analitzar l'actualitat política, econòmica i social del país. Carles Prats i Lídia Heredia han conduït aquest espai molt marcat pel procés del dret a decidir.

Aquest justament ha estat el capítol que ha obert l'entrevista amb la pregunta que plana, des de la setmana passada, arreu del país: "Vol que Catalunya esdevingui un estat? I en cas afirmatiu, vol que sigui independent?". A l'hora de respondre aquests dos interrogants, el president de la Generalitat, "com a president", ha dit que no entrarà en aquest debat, ja que la seva funció es limita només a aconseguir que hi hagi votació. Ara bé, Artur Mas, "com a persona", admet que votarà "sí" en els dos casos.

Mas ha admès que la pregunta la va escriure ell sol el dia 6 de desembre, el Dia de la Constitució, i que en tots els enunciats que havia pensat hi figurava la paraula "independència". El president està satsifet de la formulació perquè ha suscitat un gran acord entre les forces polítiques. En aquest sentit, lamenta que el PSC no s'hi hagi afegit, però espera que ho acabi fent. El fet que la pregunta no inclogui adjectius hi dóna cabuda a tothom; per això diu que totes les formacions hi poden ser.

Davant les crítiques que apunten a una poca claredat de la pregunta, Mas ho nega. I davant els dubtes sobre les regles del joc a l'hora de recomptar els vots, Mas diu que "se n'ha parlat per sobre", però que hi haurà temps per anar fixant les normes. Ara és el moment de fer cas a aquell proverbi -diu Mas- de fixar-nos en la lluna i no en el dit que l'assenyala: "votarem, per primer cop" sobre el futur de Catalunya. El president ha demanat que es doni transcendència a aquest moment.

L'acord pactat a Catalunya no implica un desacord amb l'Estat. "Intentaré fer veure al president Rajoy que hem de posar-nos d'acord per poder votar", ha dit Mas, que davant s'hi trobarà un president espanyol oposat frontalment a la possibilitat de negociar el referèndum. Però Mas, que no es veu amb Rajoy des del 29 d'agost -llevat d'alguna coincidència protocolària- no perd l'esperança i demanarà properament una trobada per mirar de convènce'l tranquil·lament de la necessitat de permetre la consulta. 

En aquesta negociació diu que es pot prendre el model escocès com a referència i, si Rajoy ho vol, Mas està disposat a canviar la pregunta per fer-ne una de sola sobre un estat independent, tal com al Regne Unit. Mas, però, es lamenta que Rajoy s'empari un cop i un altre en la Constitutció per no deixar votar. Mas s'ha preguntat si aquesta és la resposta d'un demòcrata. El president no llançarà la tovallola davant el "no a tot" de l'estat espanyol i encara que el pressionés la comunitat internacional. Ha advertit que la consulta "serà legal i tant de bo que sigui pactada (...) i Madrid no la podrà evitar". Apunta, en aquest sentit, que seria "un escàndol" que l'estat prohibís les eleccions catalanes. 

Consens de cara a les eleccions europees

La possibilitat de bastir una candidatura conjunta amb CiU i ERC a les eleccions europees, Artur Mas ha afirmat que se n'està parlant no només amb Esquerra, sinó també amb persones de la societat civil catalana i també amb el soci de federació, Josep Antoni Duran i Lleida. Assegura que no hi ha res tancat i que en els propers mesos encara se n'anirà parlant. Davant del fet que d'una candidatura conjunta les formacions acabin en grups parlamentaris diferents a Estrasburg, Mas ho veu positiu, en el sentit que les aspiracions de Catalunya seran present en diverses famílies europees.

En la carpeta europea també s'ha parlat de la presència o no de Catalunya a la Unió Europea en el cas de proclamar-se la independència. Mas insisteix que ningú no s'oposa a Europa que el poble de Catalunya pugui votar i ha recordat que més del 50% de la població catalana té orígens fora de Catalunya, amb la qual cosa la personalitat integradora dels catalans és més que manifesta i, per tant, no xoca amb l'essència de la UE.

Sobre unitat i coordinació l'entrevista també s'ha situat en el terreny de les relacions personals entre Mas i Junqueras i entre Mas i Duran. El president de la Generalitat ha parlat del president d'ERC com un company de viatge -com la resta de firmants de l'acord- amb qui s'entén amb franquesa. Sobre Duran i Lleida, ha afirmat que abans de començar la negociació amb la resta de formacions ha fet arribar els seus plantejaments inicials al president del comitè d'Unió Democràtica de Catalunya.

"Catalunya se'n pot sortir"

Mas no ha aclarit si tornarà a ser candidat a la presidència de la Generalitat: "no em plantejo si em presentaré o no em presentaré". Ha recordat que, abans de les darreres eleccions al Parlament, va anunciar que donaria pas "quan aquest procés hagués acabat" i ha recordat que, ara mateix, "el tenim endegat, no està acabat". Com ja avança en el llibre-entrevista amb Teresa Pous, Mas ha reconegut que algun cop ha pensat en retirar-se, també després de perdre dotze escons la nit electoral del 25-N, però ha matisat que és un pensament que "dura 30 segons".

Mas ha acabat demanant "una mica de confiança" a la ciutadania cap a l'obra de govern, tant a nivell econòmic com el procés sobiranista i també les polítiques públiques i les mesures sobre la transparència. El president de la Generalitat ha dit que "Catalunya se'n pot sortir" i està "convençut que se'n sortirà".

És una reflexió que ha fet en acabar la segona part de l'entrevista, dedicada a aspectes de caire econòmic i al voltant de la crisi.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut