Madrid

Rajoy: "La consulta no es farà, està fora de tota discussió i negociació"

El president espanyol llança un missatge de fermesa davant el pacte per fer la consulta d'autodeterminació i remarca que la consulta "no es farà" perquè "xoca frontalment amb el fonament mateix de la Constitució, que és la indissoluble unitat de la nació espanyola". Tot i això, ha evitat pronunciar-se sobre si el seu executiu es planteja suspendre l'autonomia de Catalunya.

RedaccióActualitzat

El president espanyol, Mariano Rajoy, ha llançat un missatge de fermesa davant el pacte per fer la consulta d'autodeterminació de Catalunya a què han arribat CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP. Rajoy ha remarcat que la consulta "no es farà" perquè "xoca frontalment amb el fonament mateix de la Constitució, que és la indissoluble unitat de la nació espanyola".

Rajoy ha destacat que la consulta està "fora de tota discussió i negociació" perquè la sobirania recau en el "conjunt dels espanyols", els únics als quals "correspon dir què és Espanya i com s'organitza".

Tot i això, ha evitat pronunciar-se sobre si el seu executiu es planteja suspendre l'autonomia de Catalunya, una de les opcions que permet la Constitució. Sí que ha promès dedicar "tot l'esforç" a treballar perquè els catalans, "que sempre han estat una part fonamental i estimada d'Espanya, no es vegin perjudicats per les conseqüències d'aquesta iniciativa".

El dirigent del PP ha apel·lat al "compromís del president de la Generalitat de no violentar les lleis" i ha afirmat també que ell i el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, tenen una coincidència "total" sobre la resposta que s'ha de donar al procés impulsat des de Catalunya.

Rajoy ha comparegut a La Moncloa hores després de l'anunci fet des de Catalunya i després d'entrevistar-se amb el president del Consell Europeu. Preguntat per si una Catalunya independent quedarà fora de la UE, Herman van Rompuy ha anat més enllà de les respostes habituals de la Unió i hi ha afegit que, com a belga, ell sempre ha estat "en contra del separatisme".

Van Rompuy ha afirmat, per una banda, que aquest és un tema "intern" d'Espanya. En segon lloc, que els tractats de la UE deixaran d'aplicar-se de forma automàtica en un Estat independent que sorgeixi d'un estat membre, i que el nou Estat pot demanar tornar a entrar a la UE i ho farà si tots els estats membres hi estan d'acord. I en tercer, ha anunciat que espera que Espanya "continuï sent un estat membre unit i fiable de la nostra UE".

Missatge unitari des del PP

Abans de Rajoy ja havia parlat en el mateix sentit el ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, que ha afirmat rotundament que "no es farà la consulta a Catalunya".

Gallardón ha justificat que la "Constitució no autoritza cap comunitat autònoma a sotmetre a referèndum qüestions que afecten la sobirania nacional" i sobre les quals "s'haurien de pronunciar tots els espanyols."

Gallardón ha afegit que es tracta d'un "intent de violentar la Constitució en contra dels drets fonamentals de tots els espanyols."

Per la seva banda, Alfonso Alonso, portaveu del PP al Congrés, diu que per ell "l'acord és totalment irresponsable" i li vaticina al president Mas que "la consulta no es farà".  Alonso també ha volgut recordar a Mas que ell "és qui representa l'Estat a Catalunya" i que "Catalunya és estat espanyol."

Als passadissos del Congrés, el president de la cambra, Jesús Posada, ha recordat que "la Constitució no permet formular preguntes pactades. "Posada diu que "els articles 1 i 2 de la Constitució no permeten fer aquesta pregunta i que no hi està d'acord."

I el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha apel·lat al seny per reconduir l'"error històric" que suposa l'anunci d'una consulta il·legal i "radicalment inconstitucional" com la pactada a Catalunya per uns dirigents "irresponsables", perquè qui pot decidir sobre aquestes qüestions "és només i exclusivament el poble espanyol en el seu conjunt", tal com recull la Carta Magna.

Fernández no ha estalviat qualificatius per referir-se a la situació a Catalunya, que ha titllat de "lamentable i penosa", "penosíssima" per als qui viuen en aquesa comunitat, i ha dit que s'ha creat una divisió i una confrontació social i fins i tot familiar "sense precedents".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut