Madrid

Rajoy admet una reforma constitucional si és per unir i amb un ampli consens

La Constitució celebra 35 anys en ple debat sobre la seva vigència. El president espanyol ja s'ha pronunciat. Rajoy diu que admet una reforma del text però només si serveix per unir i no per dividir. Demana un consens molt ampli. Rubalcaba emplaça a parlar-ne convençut que hi haurà "consensos".

RedaccióActualitzat

La Constitució celebra 35 anys en ple debat sobre la seva vigència. El president espanyol ja s'ha pronunciat. Mariano Rajoy diu que admet una reforma del text però només si serveix per unir i no per dividir. Demana un consens molt ampli. Rubalcaba emplaça a parlar-ne convençut que hi haurà "consensos".

En l'acte d'aniversari al Congrés de Diputats, Rajoy ha reconegut que "la Constitució es pot reformar, com qualsevol obra humana, i, de fet, ja s'ha reformat dues vegades". Tot i això, ha reivindicat que "està en ple vigor" i considera que "per reformar-la es necessita un consens molt ampli, similar al que va tenir el 1978".

Una altra de les condicions que posa Rajoy és l'objectiu. Reforma sí, però per unir i no per generar una divisió entre els espanyols. El president espanyol i líder del PP ha destacat el fet que el 1978 els representants dels partits polítics es van posar d'acord, aparcant les diferències existents, per aconseguir un text en defensa de la pau, la llibertat i la convivència.

Rajoy ha fet un balanç positiu dels 35 anys de Constitució. Assegura que, a més de garantir la llibertat i els drets de les persones, la Carta Magna estableix un model d'Estat que distribueix el poder polític i administratiu entre territoris.

Aquest dijous, amb motiu d'aquest aniversari, Mariano Rajoy ja ha dit que la Constitució no encotilla ningú i garanteix la descentralització.

Recepció al Congrés, amb absències

La recepció oficial per celebrar els trenta-cinc anys de la Constitució ha tornat al Congrés després que, l'any passat, es va fer al Senat, perquè la cambra baixa estava en obres.

A l'acte, s'hi han convidat tots els poders de l'Estat. No hi ha participat, però, ni el president de la Generalitat, Artur Mas, ni cap representant de CiU, ERC, el PNB, Amaiur o el BNG, que consideren superat el text aprovat el 1978. El rei Joan Carles tampoc hi ha anat, en aquest cas, per motius de salut.

La Constitució, a debat

L'aniversari arriba quan el debat sobre si el text constitucional necessita reformes és més viu que mai. El procés sobiranista català ha obligat els partits a posicionar-se i ha deixat el PP sol defensant que no és el moment ni per fer-hi petits retocs. Els socialistes aposten per una reforma federal de l'Estat i per garantir la igualtat social, i Esquerra Unida vol regenerar les institucions i ampliar drets fonamentals.

L'acte oficial l'han dirigit el president del Senat, Pío García Escudero, i el del Congrés, Jesús Posada, que ha demanat cautela davant una possible reforma. Posada l'essència de la Constitució està plenament vigent i ha demanat que qualsevol intent de reforma es faci "amb extraordinària cautela i gran sentit de la responsabilitat" i compti amb un consens similar al de 1978.

Per la seva banda, el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha assenyalat que aquest 6 de desembre és un dia de celebració, perquè "amb raó" a la Constitució Espanyola se la va qualificar com la del "consens i la concòrdia". El ministre ha expressat també el seu desig que els espanyols puguin seguir "convivint en democràcia i llibertat sota el paraigua de la Constitució Espanyola".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut