Buenos Aires

La germana de Puig Antich confia que s'aconsegueixin noves imputacions contra el franquisme després de declarar a l'Argentina

La germana de Puig Antich, militant anarquista assassinat pel règim franquista, ha declarat davant la magistrada María Servini de Cubría, amb l'esperança que el seu testimoni faciliti el camí per a noves imputacions. En especial la del firmant de la condemna de mort del seu germà, l'exministre del règim José Utrera Molina, sogre de l'actual ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón.

RedaccióActualitzat

El franquisme, a judici. Ara bé, no pas a l'estat espanyol, sinó a l'Argentina. Per primera vegada, un grup de víctimes de la dictadura franquista i familiars seus han començat a declarar davant d'un jutge.

No ho han pogut fer mai a Espanya, però sí a Buenos Aires, on la jutge María Servini instrueix la causa oberta per homicidi, privació de llibertat, tortures i robatori de menors. Entre les persones que ja han prestat declaració hi ha una de les germanes de Salvador Puig Antich, condemnat a mort pel dictador i executat l'any 1974, un dels últims ajusticiats per Franco.

Merçona Puig Antich, germana del militant anarquista assassinat pel règim franquista, s'ha mostrat esperançada d'aconseguir noves imputacions en relació als crims comesos per la dictadura després de declarar durant dues hores a l'Argentina. El seu testimoni arriba amb set mesos de retard, perquè la videoconferència prevista per al maig passat es va cancel·lar a l'últim moment a petició del Ministeri d'Afers Exteriors espanyol.

"Estic contenta, però esgotada", ha explicat a la sortida la germana de Salvador Puig Antich, que ha relatat la detenció, el judici sumaríssim, la sentència a mort i l'execució per garrot vil del seu germà.

"Estic buscant que es faci justícia"

"Estic buscant que es faci justícia, que se sàpiga i es pensi en com ho va passar el meu germà i tots els que van ser maltractats", ha afirmat Merçona Puig Antich, que confia que el seu testimoni faciliti el camí per a noves imputacions, en especial la del firmant de la condemna de mort del seu germà, l'exministre del règim José Utrera Molina, sogre de l'actual ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón. Els querellants també busquen la imputació de dos altres alts càrrecs de la dictadura: l'exministre de Relacions Sindicals Rodolfo Martín Villa i l'exministre de Treball Fernando Suárez González.

"Esperançat i content després de tants anys"

Un altre dels querellants, Pablo Mayoral, ha manifestat que estava "molt esperançat i molt content" perquè "després de tants anys" podia "exercir l'acusació contra una dictadura criminal i genocida i contra els responsables de l'assassinat dels meus companys". Mayoral va ser processat en un dels darrers consells de guerra del règim franquista i condemnat a 30 anys de presó, dels quals en va complir tres.

Són només dues de les víctimes del règim franquista que han començat a declarar aquest dimarts a Buenos Aires davant la magistrada María Servini de Cubría, que ja va admetre a tràmit una querella d'ERC per l'afusellament de Lluís Companys.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut