El president de la República Centreafricana, Michel Djotodia, va encapçalar el cop d'estat del mes de març. (Foto: Reuters)
El president de la República Centreafricana, Michel Djotodia, va encapçalar el cop d'estat del mes de març. (Foto: Reuters)
París

França anuncia una intervenció militar a la República Centreafricana per intentar evitar el genocidi

El govern de François Hollande anuncia que s'està preparant una intervenció internacional a la República Centreafricana, amb la participació de França. El cap de la diplomàcia francesa, Laurent Fabius, ha explicat que aquest país africà està molt a prop del genocidi per les accions violentes dels últims mesos, arran del cop d'estat del mes de març.

RedaccióActualitzat

La República Centreafricana, excolònia francesa, està molt a prop del genocidi i la comunitat internacional es comença a moure per evitar-ho. França, a través del seu ministre d'Afers Estrangers, Laurent Fabius, ha anunciat aquest dijous que s'està preparant una intervenció militar al país africà, que ha puntualitzat que no serà com la que hi va haver a Mali. "No serà ni tan massiva ni tan llarga", ha concretat Fabius en una entrevista a "France 2".

Davant la situació de pregenocidi al país centreafricà, el cap de la diplomàcia gal·la ha explicat que, després de la primera resolució a l'ONU per donar cobertura a una operació de forces africanes i franceses, confia a tenir una segona resolució "a començaments del mes que ve". Fabius s'ha referit als diferents grups armats, a l'acció de criminals i a un milió i mig de persones "que no tenen res, ni tan sols per menjar". També hi ha perill, diu, que aquest país es converteixi en un nou focus de terrorisme com Mali, on França va intervenir a començaments d'any per desallotjar els jihadistes que controlaven el nord i amenaçaven de controlar tot el territori. El govern francès té ara presència militar a la República Centreafricana.

Mentrestant, els Estats Units donaran 40 milions de dòlars per ajudar la força militar de la Unió Africana que s'ha de desplegar a la República Centreafricana el mes que ve. El secretari d'Estat nord-americà, John Kerry, considera que és el millor mecanisme per aturar la violència que afecta el país. A més, Kerry acusa l'actual govern, sorgit del cop d'estat del mes de març, de no posar mitjans per canviar la situació.

Amb aquest escenari, Washington denuncia que les milícies s'organitzen cada dia millor i que les represàlies contra els civils augmenten. Hi ha enfrontaments interreligiosos, de grups armats i de bandes de delinqüents.

Enmig d'aquest caos,  segons l'ONU i la Unió Africana, el president centreafricà està negociant amb el líder rebel ugandès, Joseph Kony, conegut com a "senyor de la guerra" i establert en aquest país, perquè surti de la clandestinitat.

Anar al contingut