Barcelona

La direcció del PSC s'imposa als crítics amb el 83,5% de vots en el debat sobre l'estratègia del dret a decidir

Incapaços d'arribar a un consens sobre quina ha de ser la posició del PSC respecte a l'estratègia sobre el dret a decidir, la cúpula socialista i els sectors crítics han defensat cadascú la seva resolució davant del Consell Nacional extraordinari. Pere Navarro ha sortit reforçat, amb 258 vots, enfront dels 41 dels altres.

RedaccióActualitzat

Diumenge convuls al Partit dels Socialistes de Catalunya, amb un Consell Nacional extraordinari que certifica la divisió entre la direcció i els crítics sobre l'estratègia per a la consulta. Incapaços d'arribar a la cita amb una postura unitària, malgrat intentar-ho fins a retardar una hora l'inici de la trobada, han acabat votant dues resolucions diferents. Finalment les tesis del partit s'han imposat per 258 vots enfront dels 41 que ha recollit l'altra proposta.

El primer secretari del PSC ha sortit reforçat de la fraticida cita. Un Pere Navarro que s'ha mostrat contundent en la seva intervenció i ha cridat els rebels a files recordant-los que poden pensar com vulguin i debatre tant com faci falta però que han d'acatar les decisions de la majoria. I la majoria, un 83,5%, ha parlat. 258 dels 309 assistents s'han alineat amb ell i amb el seu: "No hi haurà consulta sense un acord previ i sense garanties que sigui legal".

La negociació per evitar la imatge de divisió ha estat oberta fins a última hora. De fet, el Consell Nacional havia de començar a les deu del matí, però s'ha retardat fins més tard de les onze per intentar trobar l'acord. En nom dels partits participaven Pere Navarro, el secretari d'Acció Política, Antonio Balmón, i el diputat Jordi Pedret. Àngel Ros, en nom d'Agrupament Socialista, i Joan Ignasi Elena, del moviment Avancem, representaven els sectors crítics.

Derrotats però no vençuts

A falta d'un acord, el sector crític ha aconseguit que al costat de la resolució plantejada per la direcció se sotmetés a votació una proposta pròpia. Els crítics avalen estudiar l'acord de les altres forces parlamentàries a favor del dret a decidir que insta l'executiu de Mariano Rajoy a traspassar a la Generalitat la competència de convocar una consulta a Catalunya. El text ha aconseguit 41 suports, el 13,3%. La votació ha estat secreta i el recompte es completa amb un vot nul i nou en blanc.

L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, i el diputat socialista al Parlament Joan Ignasi Elena han reconegut la derrota en declaracions als periodistes després del conclave però no es donen per vençuts i no han tancat la porta a votar de manera diferent dels seus companys de partit al Parlament.

Intens debat

Abans de la votació han intervingut en el Consell Nacional 17 militants, entre ells l'expresident de la Generalitat José Montilla i l'exalcalde de Barcelona Jordi Hereu, que han fet una crida a favor de la unitat, i també l'exdiputada Laia Bonet, que ha apostat pel diàleg i per escoltar el que vol la ciutadania.

Una de les intervencions més aplaudides ha estat la de Jordi Hereu, que ha anunciat que amb la reunió d'avui el PSC ha decidit "passar a l'ofensiva en nom de la Catalunya que no vol ni trencar ni resignar-se a acceptar que tot continuï igual. Representem la Catalunya que vol un canvi possible", ha proclamat, segons fonts presents en la reunió.

VÍDEOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut