La reunió constitutiva de la comissió d'estudi del dret a decidir, al juny. (Foto: ACN)
La reunió constitutiva de la comissió d'estudi del dret a decidir, al juny. (Foto: ACN)
Parlament de Catalunya

La comissió parlamentària pel dret a decidir ajorna la decisió sobre la via legal de la consulta per discrepàncies

Hi ha consens entre tots els grups polítics de la comissió, amb l'excepció del PSC, per reclamar a l'Estat la competència per celebrar referèndums, a través de l'article 150.2 de la Constitució. Però les discrepàncies entre CiU, ERC i CUP, d'una banda, i ICV-EUiA de l'altra, impedeixen que la comissió parlamentària aprovi la via legal per demanar la celebració de la consulta al Congrés dels Diputats.

RedaccióActualitzat

Finalment no hi ha hagut acord a la comissió d'estudi sobre el dret a decidir. Tot i que la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, havia reservat aquest dilluns perquè la comissió aprovés la via legal per demanar la celebració de la consulta al Congrés dels Diputats, les discrepàncies entre partits ho han fet impossible.

Hi ha consens entre tots els grups polítics de la comissió, amb l'excepció del PSC, per reclamar a l'Estat la competència per celebrar referèndums, a través de l'article 150.2 de la Constitució. El punt de discrepància, però, és com es demana al Congrés el traspàs o delegació d'aquesta competència.

IU, ERC i la CUP opten per l'aprovació al Ple del Parlament d'una proposta de resolució que demani el traspàs de la competència per convocar referèndums, via 150.2. Un cop aprovada, els grups catalans a Madrid assumirien aquest text en forma de proposició no de llei, una fórmula que creuen que garanteix celeritat.

En canvi, ICV-EUiA reclama que es vehiculi la demanda a través d'una proposició de llei del Parlament que s'elevi posteriorment al Congrés.

Anar al contingut