La pluja ha acompanyat els manifestants a Madrid. (Foto: EFE)
La pluja ha acompanyat els manifestants a Madrid. (Foto: EFE)
Madrid / Palma / València

Madrid surt en massa al carrer contra la "llei Wert" i la marea verda torna a les Illes amb crispació

Milers de persones --250.000, segons els organitzadors-- han participat a la marxa contra la reforma educativa del PP, una de les més multitudinàries a la capital espanyola des que governen els populars. La pluja ha acompanyat els manifestants, que han fet una bona xiulada davant la seu del ministeri, on hi ha hagut càrregues.

RedaccióActualitzat

Milers de persones --250.000, segons els organitzadors-- han participat a Madrid a la manifestació convocada contra la "llei Wert", en el marc de la jornada de vaga a tot l'Estat i a tots els sectors de la comunitat educativa. Malgrat la pluja, la marxa ha avançat darrere la pancarta "No a la LOMCE, no a les retallades, no a les contrareformes educatives", amb la qual docents, famílies i estudiants critiquen el retrocés que, a parer seu, suposa la llei.

La manifestació ha sortit a les 18.30 de la plaça de Neptuno i ha acabat a la seu del ministeri d'Educació, al carrer d'Alcalá, on hi ha hagut algunes càrregues policials, amb cops de porra i bombes de fum. El passeig del Prado ha quedat col·lapsat per la gentada que intentava unir-se a la protesta, que ha estat una de les més multitudinàries des que governa el PP. Els participants portaven pancartes amb lemes com "+ taxes - beques + atur = vaga" o "Ni LOMCE ni feixistes".

Una hora després de començar, la marxa s'ha aturat davant de la seu del ministeri, encerclat per la policia i on s'ha sentit una bona xiulada i crits com ara "On és Wert?", "Fora", "Dimissió" o "Menys policia, més educació". Al manifest que s'ha llegit al final de la marxa, els organitzadors han denunciat que la reforma tracta l'educació com una "mercaderia", que es vol "privatitzar tot allò públic" i que això aboca la societat a un "suïcidi col·lectiu".

Abans de participar a la manifestació, el portaveu de la Plataforma en Defensa de l'Escola Pública, José Luis Pazos, ha advertit que no acceptaran "cap interlocució amb persones que no han demostrat diàleg" i ha demanat a Wert i els seus que "facin les maletes".

A Catalunya, la mobilització principal ha tingut lloc al migdia a Barcelona.

Crispació a les Balears

A les Illes, la jornada de vaga contra la LOMCE d'aquest 24-O ha coincidit amb l'aturada indefinida que fan mestres i professors per protestar contra el decret de trilingüisme (TIL) del govern de José Ramón Bauzá i que només s'ha suspès de manera temporal. Els docents han xifrat en un 75% el seguiment de la convocatòria, mentre que l'executiu balear l'ha rebaixat al 26%. L'ambient s'ha crispat sobretot perquè s'ha obligat els mestres en serveis mínims a fer classe.

Des dels sindicats han considerat il·legal aquesta directriu que el govern ha fet arribar als directors dels centres educatius perquè obliguessin els professionals en serveis mínims a impartir classe.

Els mestres han tornat a portar la seva marea verda a les portes de la conselleria demanant dimissions, que no s'apliqui el decret del trilingüisme i que s'aturin les retallades als centres.

Els docents van començar el curs amb tres setmanes de vaga contra el TIL i han encadenat tres setmanes seguides de classe. Ara, però, han alertat que reactivaran les protestes almenys un cop per setmana perquè es neguen a aplicar el sistema lingüístic que els imposa el govern del PP.

També han criticat que l'escola Santo Tomás de Aquino, d'Inca, ha enviat una circular als pares avisant-los que, si els fills no anaven a classe aquest dijous, els posarien una falta a l'expedient.

Ball de xifres també al País Valencià

La Generalitat Valenciana ha xifrat en un 17% el seguiment de la vaga contra la LOMCE (un 21,6% a la pública i un 1,7% a la concertada). Els sindicats, en canvi, asseguren que dos de cada tres docents dels centres públics han secundat la protesta. També han remarcat que l'aturada ha estat "total" a les universitats.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut