Tres membres d'ETA, en la lectura del comunicat que posava fi a l'activitat armada de l'organització.
El camí cap a l'abandonament definitiu de la violència es troba en un punt mort.
Barcelona

Dos anys que ETA va anunciar que deixava la lluita armada

Avui fa dos anys que ETA va anunciar que deixava la lluita armada. El segon aniversari té lloc just la vigília que se sàpiga la sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans que podria anul·lar la "doctrina Parot".

RedaccióActualitzat

ETA anunciava avui fa 2 anys el cessament de la violència, posava fi a més de quatre dècades de lluita armada i apostava pel diàleg per trobar una sortida a les reivindicacions de l'esquerra abertzale.

Malgrat el temps transcorregut, el camí cap a l'abandonament definitiu de la violència es troba en un punt mort, sense avenços significatius. L'organització terrorista continua mantenint l'estructura organitzativa i es nega a entregar les armes, mentre que el govern espanyol es nega a fer gestos, com el tan reivindicat acostament dels presos de d'ETA a Euskadi.

Estrasburg examina la "doctrina Parot"

Al marge d'això, aquest dilluns l'executiu espanyol podria veure com el Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg desactiva la "doctrina Parot", per la qual les reduccions de penes i beneficis penitenciaris s'apliquen individualment per cada condemna i no pel còmput d'anys màxim que un reclús pot passar a presó. Una interpretació de la llei que el Tribunal Suprem va fer el 2006 per evitar la sortida en llibertat de l'etarra Henri Parot.

De fet, el juliol de l'any passat, el tribunal d'Estrasburg ja es va pronunciar en contra de la "doctrina Parot" en admetre el recurs presentat per l'etarra Inés del Río Prada, condemnada a més de 3.000 anys de presó per diversos assassinats terroristes. El tribunal va condemnar el govern espanyol a pagar una indemnització de 30.000 euros per danys morals i va instar-lo a "posar en llibertat la demandant en el termini més breu possible". L'Audiència Nacional havia retardat la sortida de la presó de l'etarra del 2 de juliol del 2008 al 27 de juny del 2017.

Anar al contingut