Mas simula les quatre barres en una salutació amb un grup d'alumnes de l'escola de Sort.
Mas simula les quatre barres en una salutació amb un grup d'alumnes de l'escola de Sort.
Sort

Mas recorda a Duran que els consellers d'Unió van participar en la redacció de l'informe del govern sobre "deslleialtats"

El president de la Generalitat ha indicat que els 759 milions que Duran considera els únics que es poden reclamar en "aplicació estricta" de l'Estatut són deutes "immediatament exigibles", però que les altres anualitats derivades de l'addicional tercera són deutes que l'Estat també "hauria d'assumir en algun moment". Paral·lelament, el líder d'Unió ha defensat en un missatge al seu compte de Twitter la "vigència, però no l'eternitat" de la federació.

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha evitat polemitzar gaire amb Duran i ha destacat que els consellers d'Unió van participar activament en l'elaboració de l'informe sobre "deslleialtats" elaborat pel govern català i, "d'una manera molt especial", la vicepresidenta Joana Ortega, també democristiana. A més, el president de la Generalitat ha indicat que el portaveu de CiU al Congrés "té raó" que alguns diners "es poden exigir amb més termini" que altres.

Mas, però, ha remarcat que "hi ha deutes que són més immediatament exigibles i altres que es poden exigir potser amb una mica més de termini, però tot són deutes". Mas ho ha dit en referència a les declaracions del líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, posant en dubte la xifra que la Generalitat reclama a l'Estat en l'informe de "deslleialtats" del govern espanyol.

El president del comitè de govern d'Unió va defensar aquest dijous que, en "aplicació estricta" de l'Estatut, el govern català només pot reivindicar 750 milions corresponents a la disposició addicional tercera, en comptes dels 5.748 milions corresponents a infraestructures que comptabilitza l'informe.

Des de Sort, on aquest divendres s'ha reunit amb autoritats locals per analitzar les actuacions dutes a terme per pal·liar els efectes de les riuades al Pirineu del juny, el president de la Generalitat ha indicat que aquests 759 milions formen part d'aquests deutes "immediatament exigibles", però que les altres anualitats derivades de l'addicional tercera són deutes que l'Estat "hauria d'assumir en algun moment".

Duran defensa la "vigència, però no l'eternitat" de CiU

Paral·lelament, el líder d'Unió ha defensat en un missatge al seu compte de Twitter la "vigència, però no l'eternitat" de la federació de CiU. Duran ha respost a Homs --que l'ha acusat de dir "el contrari" del que abans defensava en una entrevista a RAC1-- que ha mantingut aquesta posició "ara i sempre". En una sèrie de missatges, ha dit que no volia "polemitzar" amb el conseller de la Presidència ni "desqualificar" el document, però ha reiterat que "no coneixia el document de greuges" i que, com a president de la Comissió Bilateral Estat-Generalitat, li hauria "semblat lògic ser consultat".

Per últim, Duran escriu que "CiU és un gran invent i no seria bo que es trenqués. Defenso la seva vigència, però no l'eternitat. Res humà no és etern".

Anar al contingut