Ignacio González, en una imatge d'arxiu.
Ignacio González, en una imatge d'arxiu. (Foto: EFE)
Madrid

Madrid i València rebutgen un finançament "bilateral" o "a la carta" per a Catalunya

El president de la Comunitat de Madrid ha advertit que demanarà que es consulti als madrilenys quin "règim" de finançament volen "si algú té la temptació de donar un règim fiscal a la carta" a Catalunya. Per la seva banda, Alberto Fabra assenyala que en la revisió del model de finançament "no hi caben tractes de favor absolutament a ningú" i rebutja "negociacions bilaterals". També han arribat crítiques d'altres comunitats, com Extremadura, Aragó, Galícia i les Canàries.

RedaccióActualitzat
El president de la Comunitat de Madrid, Ignacio González, ha advertit que demanarà que es consulti als madrilenys quin "règim" de finançament volen "si algú té la temptació de donar un règim fiscal a la carta" a Catalunya. Així ha respost el president madrileny sobre la proposta de "revisió profunda" del model de finançament autonòmic que la presidenta del Partit Popular Català, Alícia Sánchez-Camacho, ha presentat davant la direcció del PP estatal.

Ignacio González ha afegit que els madrilenys "tenen dret" a aquesta consulta "amb l'esforç que estan fent i el greuge que estan rebent", després d'una visita a les instal·lacions de Renault Espanya a Madrid.

Fabra no vol "cap tracte de favor"

Per la seva banda, el president de la Generalitat valenciana, Alberto Fabra, s'ha mostrat en desacord amb la possibilitat que hi hagi "negociacions bilaterals per finançar millor només algunes comunitats autònomes", en referència a Catalunya. Arran de la proposta de Sánchez-Camacho, el president valencià ha precisat que en la revisió del model de finançament "no hi caben tractes de favor absolutament a ningú".

Fabra ha recordat que el País Valencià està "infrafinançat" i que, per aquest motiu, demanen una "revisió del model del sistema de finançament actual", en el qual "es garanteixin certs serveis públics com l'Educació, la Sanitat o el Benestar Social". El president de la Generalitat ha insistit que els valencians no estan "disposats a mantenir aquesta situació ni un minut més".

Extremadura rebutja una "nova transició"

La portaveu del PP extremeny, Francisca Rosa, ha manfistat el rebuig a les tesis de Sánchez-Camacho i ha defensat que "el concepte que ha de primar és el que recull la Constitució Espanyola, a la qual ens devem tots", concretament, el principi de solidaritat, ha dit.

Rosa ha remarcat que els populars extremenys són contraris a una "nova transició" a Espanya com a solució al procés sobiranista a Catalunya.

El govern de l'Aragó diu que no es pot "trencar la solidaritat"

El portaveu de l'executiu aragonès, Roberto Bermúdez de Castro, ha afirmat que "no es pot portar a terme una reforma d'aquesta envergadura que només beneficiï a una comunitat autònoma" perquè "tots els espanyols" són "iguals".

Bermúdez de Castro ha esgrimit que "no es pot trencar la solidaritat de les regions més riques a les regions més poblres", perquè "si no, no seríem un país".

També han arribat crítiques d'altres comunitats. El secretari general del PP canari, Asier Antona, ha demanat que es revisi el model de finançament, però que es faci en el marc del Consell de Política Fiscal i Financera.

D'altra banda, el portaveu parlamentari del PP de Galícia, Pedro Puy, ha advertit que cap reforma del finançament "ha d'oblidar" el principi constitucional de redistribució entre autonomies.
Anar al contingut