Els principals acusats pel "cas Malaia", Juan Antonio Roca i Julián Muñoz, escolten la setència des de primera fila.
Els principals acusats pel "cas Malaia", Juan Antonio Roca i Julián Muñoz, escolten la setència des de primera fila.
Marbella

Juan Antonio Roca, condemnat a onze anys de presó i Julián Muñoz, a dos pel "cas Malaia"

Un any després d'acabar-se el judici, s'ha fet pública la sentència del "cas Malaia", sobre la suposada trama de corrupció a Marbella entre els anys 1991 i 2002. L'exassessor d'Urbanisme i cervell de la trama ha estat condemnat, finalment, a onze anys de presó pels delictes de blanqueig de capitals, prevaricació, frau i suborn. A l'exalcalde de Marbella, en canvi, se li ha rebaixat la pena a 2 anys de presó.

RedaccióActualitzat
Un any després d'acabar-se el judici, s'ha fet pública la sentència del "cas Malaia", sobre la suposada trama de corrupció a Marbella entre els anys 1991 i 2002.  L'exassessor d'Urbanisme i cervell de la trama, Juan Antonio Roca, ha estat condemnat, finalment, a onze anys de presó i a una multa de 240 milions d'euros pels delictes de blanqueig de capitals, prevaricació, frau i suborn, en lloc dels trenta anys de presó i 880 milions que havia demanat la fiscalia.

A l'altre principal acusat, l'exalcalde de Marbella Julián Muñoz,  se li ha rebaixat la pena a 2 anys de presó i a 16 d'inhabilitació per frau i prevaricació. La fiscalia li demanava 10 anys de presó. L'exalcaldessa de Marbella Marisol Yagüe, que va governar el municipi entre el 2003 i el 2006, en canvi, ha estat condemanada a 6 anys de presó, quan la fiscalia demanava setze anys. I l'extinent d'alcalde Isabel García Marcos, a 4 anys de presó; la fiscalia li demanava 12. Però no són els únics, entre els vuitanta-un acusats hi ha exregidors de Marbella, empresaris, constructors i advocats.

Juan Antonio Roca i l'exalcalde de Marbella Julián Muñoz han arribat a l'Audiència de Màlaga procedents de la presó d'Alhaurín de la Torre, on compleixen altres condemnes, per escoltar el veredicte, que té uns 5.500 folis.

El judici, que va constar de dues-centes sessions i en què van declarar de més de quatre-cents testimonis, va començar el setembre del 2010 i es va acabar el juliol del 2012. Aquest procés va suposar la dissolució de l'Ajuntament de Marbella i la detenció de diversos càrrecs municipals.

L'operació policial va arrencar el 29 de març del 2006, amb diversos escorcolls a diverses dependències municipals, sobretot relacionades amb l'urbanisme, i amb la detenció d'una vintena de persones, entre elles Roca, l'aleshores alcaldessa Marisol Yagüe i la primera tinent d'alcalde, Isabel García Marcos. Des d'aleshores, quatre anys d'instrucció, durant els quals el nombre de detinguts i imputats es va multiplicar; dos anys de judici i un més perquè el tribunal ordenés totes les proves i declaracions per dictar sentència sobre el que es considera la causa de corrupció més gran que s'ha vist a tot l'estat.
Anar al contingut