La Guàrdia Civil custodia un dels 15 membres d'Herrira detinguts.
La Guàrdia Civil ha detingut 15 membres d'Herrira. (Foto: EFE)
Vitòria

Divuit detinguts en una operació policial contra Herrira, la plataforma de suport a presos d'ETA

En l'operació, que continua oberta, s'ha decretat el tancament de 32 perfils a Twitter, 125 a Facebook i 38 pàgines web, a més del bloqueig dels comptes bancaris que utilitzava Herrira, la plataforma que durant els últims anys ha capitalitzat tots els actes de suport als presos d' ETA. La Guàrdia Civil registra a aquesta hora les seus d'aquesta organització a Bilbao, Vitòria, Hernani i Pamplona.

RedaccióActualitzat
Fonts de la lluita antiterrorista i del Ministeri de l'Interior han iniciat una operació conjunta contra Herrira, la plataforma que durant els últims anys ha capitalitzat tots els actes de suport als presos de la banda terrorista ETA. La Guàrdia Civil ha detingut 18 integrants de la cúpula d'Herrira en l'operatiu ordenat per l'Audiència Nacional fet al País Basc i a Navarra. Entre els detinguts, hi ha els dirigents de la plataforma Roberto Noval i Ibon Meñika. Deu d'ells han estat detinguts mentre celebraven una reunió interna de la seva direcció nacional a Hernani.

En l'operació, que continua oberta, s'ha decretat el tancament de 32 perfils a Twitter, 125 a Facebook i 38 pàgines web, a més del bloqueig dels comptes bancaris que utilitzava Herrira. Els agents, a més, registren a aquesta hora les seus provincials d'aquesta organització de suport als presos d'ETA a Hernani, Bilbao, Vitòria i Pamplona.

 Herrira és la successora de les Gestores pro Amnistia i d'Askatasuna, totes dues il·legalitzades en considerar que donaven suport als presos d'ETA. Des del 2009, segons les mateixes fonts, l'esquerra abertzale va fer un gir estratègic per tornar a les institucions i de manera paral·lela va fer una renovació de les diferents plataformes al seu voltant. En aquest context, Herrira va substituir Etxerat en l'organització de manifestacions, elaboració de comunicats, recepció de presos que sortien de la presó, homenatges a etarres morts, cartells i campanyes de pressió. Herrira també va ser la plataforma que es va encarregar de gestionar la comunicació al voltant de l'etarra Josu Uribetxeberria Bolinaga durant el període de temps que va estar ingressat a l'hospital de Sant Sebastià.

L'operatiu arriba dos dies després que el Ministeri de l'Interior respongués l'últim comunicat d'ETA dient que l'únic que espera de la banda és la seva dissolució i recordant al món abertzale que "legalitat no significa impunitat".
Anar al contingut