Sant Sebastià

"Pelo malo" s'emporta la Concha d'Or en la 61a edició del Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià

La cinta de la directora veneçolana Mariana Rondón ha guanyat per unanimitat el màxim guardó en la 61a edició del Festival de Cinema de Sant Sebastià. La Concha de Plata al millor director ha recaigut en el mexicà Fernando Eimbcke per "Club Sandvitx", mentre que la millor actriu ha estat Marian Álvarez pel seu paper a "La Herida". El reconeixement al millor actor l'ha rebut Jim Broadbent per la seva interpretació a "Le week-end".

RedaccióActualitzat
La pel·lícula "Pelo Malo" de la cineasta veneçolana Mariana Rondón ha guanyat per decisió unànime la Concha d'Or en la 61a edició del Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià, que ha lliurat el president del jurat, el director Todd Haynes.

La Concha de Plata al millor director ha recaigut en el mexicà Fernando Eimbcke per "Club Sandvitx", mentre que la de Plata a la millor actriu ha estat atorgada a Marian Álvarez pel seu paper a "La Herida". La de Plata al millor actor l'ha rebut Jim Broadbent per la seva interpretació a "Le week-end".

Ara fa una setmana arrencava el Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià amb la gala inaugural del Kursaal. Per la catifa vermella han desfilat algunes de les estrelles protagonistes de les 13 cintes que han participat en la Secció Oficial, a més de les dels treballs que ho ha fet fora de concurs. Eren poques, comparades amb altres edicions, però, segons els seguidors, les que han participat a la número 61 del Zinemaldia ho han compensat amb escreix, si més no en simpatia. Una de les cares més amables de la gran pantalla ha estat la de l'actor australià Hugh Jackman, que s'ha endut el segon premi Donostia i l'estimació del públic.

Durant els últims dies, Sant Sebastià ha estat testimoni de l'actualitat més rigorosa del "Setè art" i de la lluita per la Concha d'Or, que finalment ha recaigut en la pel·lícula "Pelo malo" de Mariana Rondón. És la quarta dona que aconsegueix el màxim guardó del festival i la primera llatinoamericana. Rondón ha repetit quatre vegades "gràcies" en basc: "gràcies per triar una pel·lícula tan petita, que vaig fer per lliurar-me de l'angoixa de tanta intolerància", ha explicat. "Pensar diferent, ser diferent -ha dit visiblement emocionada- no és un problema, és el més bonic que té un ésser humà quan es troba amb l'altre".

"Pelo malo" explica la història de Júnior, un nen mulat de 9 anys que no té pare al que li creix un pèl obstinadament arrissat i l'obsessió del qual és allisar-se'l per a la foto de l'escola, una determinació del petit que fa pensar a la seva mare en la seva homosexualitat. "El debat està obert i no el vaig obrir jo", ha dit la Rondón, "aquesta només és una de les intoleràncies de les quals parla la pel·lícula. Jo l'únic que dic, i l'únic que vull, és que, com sigui, ens asseguem i parlem de les nostres diferències", ha demanat.

La directora ha comparegut amb la productora Marité Ugas, amb la qual treballa habitualment. Ha estat ella qui ha recordat que el projecte va néixer d'un premi al cinema en construcció i que la cinta, de tot just mig milió de dòlars, és una coproducció Veneçuela-Perú.

Els 13 títols que han competit al "Zinemaldia 2013" han estat: "Caníbal", "Club Sandwich", "Devil's Knot", "Enemy", "For Those Who Can Tell No Tales", "La Herida", "Mon âme par toi guérie", "October November", "Pelo malo", "Quai d'Orsay", "The Railway Man",  "Vivir es fácil con los ojos cerrados" i "Le Week-end".

El certamen també ha homenatjat Carmen Maura pel conjunt de la seva trajectòria amb el Premi Donostia. L'actriu va rebre el guardó durant la presentació de l'últim film en el qual ha participat, "Las brujas de Zugarramurdi".

La gala de cloenda ha estat presentada per l'actor basc Unax Ugalde i per la periodista Edurne Ormazabal.

Palmarès de Sant Sebastià

Premi Horizontes Latinos - "O lobo atras da porta", del brasiler Fernando Coimbra
Concha de Plata com a millor actriu per a Marian Álvarez, per la pel·lícula "La Herida"
Concha de Plata al millor actor per a Jim Broadbent, per "Le Week-end"
Concha de Plata al millor director per a Fernando Eimbcke, per "Club Sandwich"
Premi especial del jurat per la pel·lícula "La Herida", de Fernando Franco
Concha d'Or per a la pel·lícula "Pelo malo", de Mariana Rondón
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut