Madrid

El govern espanyol aprova la presó permanent revisable dins la important reforma del Codi Penal

El Consell de Ministres ha aprovat la reforma del Codi Penal, que inclou, entre les principals novetats, la presó permanent revisable per a casos d'extrema gravetat. "És una reforma penal important i no ha de considerar-se una modificació més de la del 1995, sinó una autèntica reforma", ha manifestat Gallardón, que ha insistit que era "absolutament necessària".

RedaccióActualitzat
El Consell de Ministres ha aprovat la reforma del Codi Penal, que inclou, entre les principals novetats, la presó permanent revisable per a terroristes i casos d'assassinat especialment greus per la indefensió de la víctima. L'octubre de l'any passat, el titular del Ministeri de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, va portar davant la mesa del Consell un avantprojecte de llei que suposava una modificació íntegra del Codi Penal del 1995. Ara, ha presentat un projecte de llei definitiu per al seu arbitratge a les Corts Generals. "És una reforma penal important i no ha de considerar-se una modificació més de la del 1995, sinó una autèntica reforma", ha manifestat Gallardón, que ha insistit que era "absolutament necessària" i que és "millor" que la que va presentar l'any passat després de comptar amb l'ajut de tots els ministeris i els òrgans consultius. De la normativa, també n'ha destacat la seva "flexibilitat" i, en aquest sentit, ha dit: "El més important és que la reforma s'adequa a la realitat i dóna resposta a les demandes dels ciutadans espanyols."

La proposta de Gallardón inclou canvis importants, com la introducció de la presó permanent revisable, pena que es reservarà per a casos d'excepcional gravetat i que, un cop complerta una part "rellevant" de la condemna, el pres podrà obtenir la llibertat condicional si s'acredita la seva reinserció. Per tant, ha dit el ministre, és una pena de presó "indeterminada però subjecta de revisió" reservada per delictes d'extrema gravetat com els homicidis terroristes; de caps d'estat, genocidis, agressió sexual o assassinats especialment greus, quan les víctimes són menors o col·lectius vulnerables. La revisió es podrà demanar anualment.

Gallardón ha explicat que el nou codi inclou un nou plantejament del sistema de penes amb el qual es busca "una resposta proporcionada" i que es penalitzarà la multireincidència. També ha explicat que s'adapta a les iniciatives europees i inclou una lluita important contra delinqüència econòmica.

Entre d'altres mesures, s'intensificarà la lluita contra el racisme i la xenofòbia. D'aquesta manera, ha dit el titular de Justícia, "Espanya serà la més avançada en la lluita en aquesta matèria a Europa".

L'executiu també ha posat l'accent en la lluita contra la pirateria. D'aquesta manera, es condemna amb penes de fins a sis anys de presó qui inclogui en la seva pàgina web llistats d'enllaços a continguts objecte de propietat intel·lectual. El jutge podrà ordenar la seva retirada i, fins i tot, el bloqueig del portal, segons l'esborrany de la llei.

El projecte també eleva l'edat mínima de consentiment sexual dels 13 als 16 anys per adequar-se a les disposicions de la Convenció sobre els Drets de la Infància i les recomanacions de l'ONU.

El Consell de Ministres ha aprovat un paquet de mesures per lluitar contra la corrupció, com la creació d'un nou delicte de finançament il·legal de partits i l'augment de la vigilància de la gestió dels tresorers de les formacions polítiques.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut