Imatge d'arxiu de Mas i Rajoy durant la inauguració de l'últim Saló de l'Automòbil.
Imatge d'arxiu de Mas i Rajoy durant la inauguració de l'últim Saló de l'Automòbil.
Madrid

Rajoy rebutjarà de ple la possibilitat de fer una consulta a Catalunya

En resposta a la carta que li va enviar Artur Mas, el president del govern espanyol apel·larà al compliment de la Constitució i accedirà, com a molt, a una millora del model de finançament.

RedaccióActualitzat
Artur Mas rebrà aquest mateix cap de setmana la resposta de Mariano Rajoy a la carta que li va enviar fa un mes i mig demanant-li que autoritzi la celebració d'una consulta sobiranista. Així ho va anunciar divendres la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, que, aferrant-se a la Constitució, va avançar que el govern espanyol no permetrà la consulta.

Santamaría va desautoritzar el ministre d'Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo, que l'endemà de la Via Catalana va reconèixer que va ser un èxit de mobilització i va advocar per escoltar la gent del carrer. Cap concessió, doncs, per part del govern espanyol, que va descartar també la reforma de la Constitució i deixa la legislació espanyola sense cap escletxa que avali una consulta. L'únic diàleg que ofereix a la Generalitat està focalitzat en la reforma del sistema de finançament, però descartant, això sí, un model propi per a Catalunya.

A més a més, Santamaría va advertir que, si es convoca la consulta, el govern de Rajoy la recorrerà al Tribunal Constitucional, com ja ha fet amb la declaració de sobirania.

El govern espanyol està tan enrocat que fins i tot Margallo ha cridat dilluns a consultes l'ambaixador de Letònia per demanar-li explicacions per les declaracions del primer ministre letó en què obre la porta a reconèixer la independència de Catalunya.

Després del clam massiu pel dret a decidir, tant Mas com Rajoy es mantenen ferms en les seves posicions. El govern espanyol no s'ha mogut ni un mil·límetre del seu argumentari, i el president català manté el seu full de ruta. A l'octubre es podria convocar el Pacte Nacional pel Dret a Decidir, en què el govern posaria damunt la taula la data de la consulta.
Anar al contingut