Madrid

El govern espanyol diu que Rajoy contestarà la carta de Mas "de forma imminent, en les pròximes hores"

La vicepresidenta del govern espanyol assegura que Mariano Rajoy contestarà la carta del president Artur Mas en breu. Soraya Sáenz de Santamaría ha posat un termini màxim de 48 hores. Tot i això, el govern espanyol no varia el seu discurs sobre la consulta i el finançament dos dies després de la Via Catalana.

RedaccióActualitzat
La resposta a la carta que el president Artur Mas va enviar a Mariano Rajoy ja té data. Arribarà abans d'aquest diumenge. Ho ha anunciat la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáez de Santamaría, en la roda de premsa del Consell de Ministres.
 
Fins ara, la vicepresidenta no havia desvelat quan arribaria la contestació de Rajoy, però aquest divendres ha explicat que "serà de forma imminent, en les pròximes hores".

En la carta, anviada al juliol, Mas demanava a Rajoy obrir negociacions bilaterals per a la celebració de la consulta sobre el futur polític de Catalunya.

Sense novetats a la Moncloa

Malgrat l'anunci, el govern espanyol no varia el seu discurs sobre la consulta i el finançament dos dies després de la Via Catalana. Sáenz de Santamaría, ja ha avisat que la postura de l'executiu no ha canviat: el dialeg es limita al que marquen la Constitució i les lleis.  

En la roda de premsa del Consell de Ministres, la vicepresidenta ha explicat que la posició del seu govern davant l'onada sobiranista és de "serenitat, fermesa i fortalesa" i que l'Estat "complirà i farà complir la Constitució". Així doncs, la resposta a la Via Catalana és "la de sempre, amb independència del dia". La vicepresidenta ha insistit un cop més que el referèndum no entra dins del marc de la Constitució.

Pel que fa al diàleg, Sáenz de Santamaría afirma és igual amb totes les comunitats autònomes. Tampoc hi ha cap possibilitat de negociació bilateral en el pacte fiscal. La vicepresidenta emplaça la negociació a la revisió que imposa la llei, marcada per "el millor model de finançament de serveis públics i la igualtat de tots els espanyols".

Compareixença de Fernández Díaz

Sobre l'atac que hi va haver a la delegació de la Generalitat a Madrid durant la Diada, la vicepresidenta ha explicat que el ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz compareixerà al Congrés per donar explicacions de les detencions.

Sáenz de Santamaría ha volgut destacar "l'agilitat" de la polícia i els jutges i la condemna unànime del Congrés dels Diputats.

La vicepresidenta ha avançat que aviat s'aprovarà el nou Codi Penal que endurirà el delicte d'incitació a l'odi, però no s'ha pronunciat quan li han preguntat si el govern s'hauria de plantejar la il·legalització de determinades formacions polítiques.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut