Madrid

Margallo admet que l'èxit de la Via Catalana li provoca una "gran preocupació i enorme tristesa" i demana diàleg

El ministre d'Afers Exteriors, José Manuel Gardia-Margallo, no nega l'evidència quan valora la Via Catalana i la qualifica d'"èxit" al mateix temps que admet que li produeix una "enorme preocupació i una gran tristesa". Margallo advoca per escoltar el carrer i obrir un diàleg institucional per parlar d'una reorganització territorial en el marc de la Constitució.

RedaccióActualitzat
Del "no hi ha res a parlar", al "cal que les institucions dialoguin". Aquestes afirmacions són de la mateixa persona, el ministre d'Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo, i entre l'una i l'altra només han passat 24 hores. Les vint-i-quatre hores del dia 11 de setembre, en què els catalans van formar una cadena humana de nord a sud del país reclamant la independència.
 
La Via Catalana va ser un "èxit". Ho ha dit textualment el mateix ministre, que ha destacat fins ara per desacreditar les reivindicacions sobiranistes. La vigília de la Diada deia que la Via Catalana no porta enlloc i que més val que els catalans es treguin del cap poder pactar un referèndum d'autodeterminació. Ara, havent constatat aquest "èxit de convocatòria, organització, logística i comunicació" insisteix que cal fer una "reflexió" sobre l'organització territorial.
 
Margallo reconeix que el clam popular de la Diada li produeix "una enorme preocupació i una gran tristesa", però admet que el govern espanyol "ha d'escoltar el carrer". En aquest sentit, s'alinea amb la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, que demana que es vetlli per les llibertats dels que es van manifestar i també de la "majoria silenciosa" que no ho va fer. El ministre no parla de majories silencioses, ho diu així: "El mateix respecte que mereixen aquests manifestants, el mereixen els que no es van mobilitzar o no es van manifestar".
 
Així, el titular d'Exteriors proposa que s'analitzin les causes de la "desafecció" d'alguns catalans respecte la resta d'Espanya. Creu que la clau de volta són les infraestructures, la llengua i la cultura i el finançament, i proposa obrir el diàleg en aquest sentit, això sí, sense necessitat d'haver de reformar la Constitució.
 
"Obrir el diàleg en el marc de la Constitució", diu el ministre, per satisfer les causes que al seu parer han alimentat l'independentisme. En cap cas, però, obrir el diàleg per trobar vies de sortida a l'autodeterminació de Catalunya. "La secessió de Catalunya seria una amputació extraordinàriament dolorosa", ha afirmat García-Margallo.
 
Amb aquesta idea, la proposta del ministre passa per "convèncer els catalans que a fora viurien molt pitjor". Igualment, Margallo creu que aquest diàleg no s'ha de fer al carrer. Admet que s'ha d'escoltar el carrer, però no és al carrer on es fa política, sinó a les institucions.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut