"The Guardian" publica una fotografia de la Via Catalana.
"The Guardian" publica una fotografia de la Via Catalana.
Barcelona

La Via Catalana ha tingut un gran ressò internacional

La Via Catalana cap a la Independència ha tingut un gran impacte internacional. Mitjans de diferents països destaquen l'alta participació i n'analitzen els motius. Al Regne Unit, per exemple, "The Daly Telegraph" publica un article en què diu que els catalans demanen fer un referèndum com el d'Escòcia.

RedaccióActualitzat
Un dels objectius de la Via Catalana era aconseguir un ampli impacte internacional, i l'ha tingut. Més de 200 periodistes estrangers de diferents mitjans han informat d'aquesta Diada tan especial.

La premsa de Londres dedica un espai destacat als actes de l'Onze de Setembre. El conservador "The Daly Telegraph" publica un article en què diu que els catalans demanen fer un referèndum com el d'Escòcia. "The Guardian" n'ha fet una àmplia cobertura i destaca en una gran fotografia que els catalans han unit les mans en una enorme cadena per reclamar ser independents d'Espanya. L'influent "Financial Times" esmenta els actes de la Diada a la portada, i en un article al seu interior afirma que tot plegat suposa "un repte delicat per al president Artur Mas per fer el que li demana el poble i evitar una col·lisió frontal amb Madrid", la mateixa conclusió que treu el corresponsal de la BBC, que es mostra molt escèptic que es pugui arribar a un referèndum legal acordat amb l'estat espanyol.

Les televisions públiques i privades franceses informen extensament de la convocatòria catalana de l'Onze de Setembre i de la gran participació a la cadena humana. Els principals diaris francesos destaquen la notícia. "Libération" titula: "Independència de Catalunya: una cadena humana per a un referèndum". "Le Monde" publica des de fa dies diferents reportatges sobre l'actualitat catalana. Aquest dimecres, el diari apuntava que una manifestació d'aquestes característiques afebleix Artur Mas en les seves negociacions secretes amb el govern espanyol. En canvi, aquest dijous, el diari de centredreta "Le Figaro" en fa una lectura completament diferent de "Le Monde" i assegura que manifestacions com la d'ahir enforteixen la posició interna a Catalunya d'Artur Mas.

A Brussel·les, la Comissió Europea prefereix no sortir del guió. Manifesta el seu respecte per la mobilització i es limita a prendre'n nota. Bèlgica, però, té una sensibilitat especial sobre aquesta qüestió i mitjans com "Le Soir", el principal diari francòfon, inclou a la seva portada l'èxit de la Via Catalana. I el diari flamenc "El Temps" mostra una imatge a la portada amb la cadena humana.

Els diaris alemanys també s'han fet ressò de la Via Catalana. El "Frankfurter Allgemeine" informa àmpliament de la mobilització dels catalans, i "Die Welt" fa un monogràfic en què explica els diferents moviments independentistes arreu d'Europa.

Als Estats Units, la CNN ha dedicat uns minuts a parlar de la Diada. Vincula l'auge del sentiment independentista a la crisi econòmica, i pronostica un futur incert dins d'una Espanya molt debilitada per la crisi. Al-Jazeera també ha fet un ampli desplegament informatiu i ha col·locat la notícia als titulars.
Anar al contingut