Barcelona

La Via Catalana s'estén arreu del món

Un centenar de cadenes humanes a favor de la independència s'han fet aquests dies en diferents punts del planeta. L'aspiració sobiranista s'ha internacionalitzat amb la celebració de moltes rèpliques de la Via Catalana. Ciutats dels cinc continents han protagonitzat cadenes per reclamar la independència de Catalunya com a preàmbul a la consulta prevista per l'any que ve.

Joaquim LladóActualitzat
La Via Catalana cap a la independència s'ha internacionalitzat les setmanes prèvies a la Diada. La cadena humana que es fa aquest Onze de Setembre a Catalunya ha tingut aquests dies fins a un centenar de rèpliques simbòliques a l'estranger. La mobilització s'ha estès arreu del món, des de Nova York fins a Sydney, passant per Bogotà, Vancouver, Bangkok, Johannesburg o ciutats europees com Venècia, París, Dublín, Londres, Budapest o Copenhaguen.

L'Assemblea Nacional Catalana, que organitza les mobilitzacions, pretén que "el món conegui quina és la voluntat majoritària i democràtica" del poble català, tal com apuntava per exemple la convocatòria de l'acte que hi va haver a París. Sota la torre Eiffel, unes 300 persones van reclamar que Catalunya es converteixi en un nou estat europeu. La majoria dels participants en aquesta cadena humana eren catalans residents a París, familiars francesos o turistes, tant d'aquí com de fora, que van voler donar suport al procés sobiranista.

A llocs tan distants com la Gran Muralla xinesa també es va parlar català. Un centenar de persones es van manifestar en un dels trams amb menys turistes del monument per evitar problemes, davant les restriccions del país asiàtic. Catalans residents a la Xina, famílies mixtes i turistes, van respondre a la crida.

Una de les cadenes humanes amb més participació va ser la de Londres. Prop de 700 persones van envoltar la plaça i l'edifici del Parlament britànic, un parlament que ha autoritzat una consulta sobre la independència a Escòcia. La cita serà el 18 de setembre de l'any que ve.

Els crits d'"independència" també es van sentir en ple Times Square, al centre de Nova York. Unes 500 persones van formar la Via Catalana a Manhattan. Els participants, residents als Estats Units i també turistes, van entonar "Els segadors". Als Estats Units hi va haver concentracions a Florida, San Francisco, Boston i Washington.

A l'espai de participació del 324.cat s'hi recullen les imatges que ha rebut aquest portal informatiu dels usuaris que han participat en algunes d'aquestes cadenes.
 
La primera cadena humana independentista de la història va ser l'anomenada "Cadena Bàltica", que es va organitzar el 23 d'agost de 1989, i que anava des de la ciutat de Vílnius a la de Tallinn passant per Riga, per reivindicar la llibertat dels països bàltics i exigir a Mikhaïl Gorbatxov el fi de la dominació soviètica. A la primavera següent, Estònia, Letònia i Lituània ja eren independents gràcies a la gran mobilització i a la repercussió internacional.


 


 

Anar al contingut