Barcelona

El govern prorroga els pressupostos fins al 2014 i tira endavant la nova llei d'acció exterior

El govern ha aprovat la tercera pròrroga dels pressupostos del 2012. És l'última pròrroga perquè s'adapta a l'objectiu definitiu de dèficit que pot fer aquest any la Generalitat, que és de l'1,58%. Un percentatge que, segons el conseller d'Economia, Andreu Mas Colell, és del tot injust i obliga a unes retallades de 2.000 milions d'euros. D'altra banda, el govern ha aprovat el projecte de Llei de l'Acció i el Servei Exterior.

RedaccióActualitzat
En la primera reunió del govern després de les vacances d'estiu, el govern ha aprovat la pròrroga dels pressupostos del 2012 fins el 2014 després que el president de la Generalitat, Artur Mas, rebutgés l'objectiu de dèficit de l'1,58% marcat per l'Estat. Això suposarà un ajustament total d'entre 2.000 milions d'euros, segons ha avançat el conseller d'Economia Andreu Mas-Colell, dels quals ja s'han retallat uns 1.700 en el primer semestre de l'any.

"A partir de l'1,8% consideràvem que podíem fer un pressupost. No és un 1,8% i en coherència pensem que no podem fer un pressupost", ha lamentat el conseller, que considera que "no podem dignificar una retallada excessiva de despesa quan estem a quatre mesos de finals d'any". Així doncs, el govern ha aprovat la tercera pròrroga dels pressupostos del 2012, després de la de desembre de l'any passat i la del passat mes de maig. Una última prorroga perquè s'adapti a l'objectiu definitiu de dèficit que pot fer aquest any la Generalitat.

Aquesta pròrroga suposarà l'autorització de la modificació dels límits de crèdit de l'any passat i adoptar "totes les mesures que ja es van acordar l'any passat, com la reducció d'una paga extraordinària als treballadors públics", ha dit. Ara bé, Mas-Colell ja ha avançat que hi haurà un marge de flexibilitat per prorrogar els comptes i redistribuir els diners per cobrir necessitats i serveis públics fonamentals.

Mas-Colell, que compareixerà dijous al Parlament per donar-ne explicacions, ha explicat també que ja han presentat el contenciós administratiu perquè el govern espanyol modifiqui l'objectiu de dèficit per a Catalunya. "Creiem que el repartiment dèficit no està d'acord amb llei", ha manifestat. El titular d'Economia també ha explicat que ja han començat procés intern de preparació dels núemros de 2014 i s'han donat instruccions als departaments.

Tot plegat hauria de representar una reducció de la despesa total de 2.000 milions. "Pensem que és una reducció excessiva", ha assegurat el conseller, que ha reiterat: "Ens hem vist forçats a prendre les mesures salarials de l'any passat, com reduir la paga extra".
 
Tot i que va ser el dia 6, en l'última reunió abans de vacances, quan el govern va decidir prorrogar els pressupostos, l'aprovació formal no s'ha fet fins aquest dimarts. La decisió de no presentar uns pressupostos per a aquest 2013 i continuar funcionant fins a finals d'any amb els del 2012 prorrogats té diverses implicacions.

Les implicacions de la pròrroga

La implicació més evident és que no cal que els comptes públics passin pel Parlament i que aquest els aprovi, amb les previsibles dificultats i desgast per al govern que això comportaria. També implica que el govern no s'ha de comprometre, recollint-ho en el pressupost, amb el nou objectiu de dèficit que li ha marcat el govern espanyol de l'1,58% del PIB. Prorrogar els pressupostos vol dir, a més, que en principi es manté el ritme d'ajustos de l'any passat, sense haver de fer retallades que el govern considera inassumibles.

Llum verda a la Llei de l'Acció i el Servei Exterior

D'altra banda, el govern ha aprovat el projecte de Llei de l'Acció i el Servei Exterior. Un dels projectes angulars d'aquesta legislatura, segons ha explicat el conseller Francesc Homs en finalitzar el primer Consell Executiu. Davant de la llei d'exteriors del govern espanyol, la normativa catalana blindarà les competències en l'àmbit d'acció exterior i de la UE recollides en l'Estatut, i forma part del procés de construcció d'estructures d'estat que està portant a terme el govern. És la primera llei que aborda l'acció exterior de la Generalitat de Catalunya que, segons Homs, "es tracta d'establir la línia d'acció exterior d'un país: el nostre".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut