Washington

Els Estats Units diuen tenir proves que s'han utilitzat armes químiques a Síria i en culpen el règim

El secretari d'Estat nord-americà, John Kerry, ha afirmat que tenen proves que s'han utilitzat agents tòxics a "gran escala" i de forma "indiscriminada". Washington esperarà l'informe de les Nacions Unides, però ja preparen una resposta a un atac, que ha superat la línia vermella que va marcar el mateix Barack Obama.

RedaccióActualitzat
La comunitat internacional fa moviments davant d'una possible intervenció militar a Síria, fins i tot sense l'aval legal de les Nacions Unides. Els Estats Units han endurit la seva retòrica. El secretari d'Estat nord-americà, John Kerry, ha assegurat que s'han utilitzat armes químiques a Síria. En una compareixença que no estava prevista i sense acceptar preguntes, Kerry ha assenyalat que l'atac que fa cinc dies va fer centenars de morts a Damasc va ser amb agents tòxics a "gran escala" i de forma "indiscriminada". Només cal veure les imatges, segons Kerry, per saber que es tracta d'un crim "real" i "molt seriós".

El govern nord-americà considera que el rebuig inicial de Síria a què els investigadors de les Nacions Unides entressin a la zona de l'atac demostra que el règim té alguna cosa a amagar. "Sabem que el règim sirià segueix tenint la custòdia de les armes químiques". Malgrat les excuses" del govern de Bashar al-Assad "que és una cosa inventada", l'ús d'aquestes substàncies contra civils "és innegable".

El cap de la diplomàcia nord-americana considera que l'ús d'aquestes armes és una "obscenitat moral" que hauria de "traumatitzar les consciències del món". Washington esperarà les conclusions finals dels inspectors de l'ONU, però que ells tenen proves addicionals d'un atac amb armament químic i preparen una resposta a Síria com a càstig per la massacre. En aquest sentit, ja han començat a parlar amb els països aliats.

Des de l'inici de la guerra a Síria, l'administració Obama sempre ha situat l'ús d'agents tòxics com una "línia vermella" que, si es traspassés, requeriria una acció internacional. Des del març del 2011, quan va arrencar el conflicte, han mort més de 100.000 persones i gairebé 7 milions necessiten ajuda humanitària d'emergència, segons les últimes xifres de les Nacions Unides.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut