Damasc

La missió de l'ONU a Síria visita la zona del suposat atac químic després de ser tirotejada

Els inspectors de l'ONU han anat als suburbis de Damasc per intentar trobar proves que confirmin l'atac químic denunciat per l'oposició siriana. Segons un vídeo difós per l'oposició, s'haurien entrevistat amb alguns dels ferits en l'atac i els haurien pres mostres de sang. La missió ha pogut reprendre la seva feina després de patir un tiroteig. Ningú no ha resultat ferit, però el vehicle ha quedat inutilitzat. El govern sirià ja ha acusat els rebels de boicotejar la missió i de ser els autors del tiroteig.

RedaccióActualitzat
L'equip d'experts de l'ONU ha visitat la població de Muadamiya, a la perifèria de Damasc, on, suposadament, dimecres passat, es va produir un atac a la població amb armes químiques. Els inspectors, encapçalats pel suec Ake Sellström, han visitat alguns dels llocs que haurien estat bombardejats. L'oposició ha penjat vídeos a internet on es veu el personal de l'ONU parlant amb metges i ferits en l'atac, als quals els haurien pres mostres de sang i de cabells.

La visita ha tingut lloc després que la missió ha patit una emboscada i ha estat tirotejada per franctiradors no identificats, segons un portaveu de les Nacions Unides. Aquest fet ha obligat els inspectors, que no han patit cap ferida, a suspendre, momentàniament, la missió, ja que el vehicle que portaven ha quedat inutilitzat. Els inspectors han tornat sobre el terreny tan bon punt han pogut canviar el seu per un altre vehicle en condicions i enmig de fortes mesures de seguretat. El govern sirià, a través d'un comunicat a la televisió oficial, ja ha acusat "grups terroristes armats", com anomena als rebels, de boicotejar la missió i de ser els autors del tiroteig.

El secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, ha demanat a l'alta representant per a Assumptes de Desarmament que "presenti una queixa contundent" al règim sirià i a l'oposició després de l'atac contra un dels vehicles de la missió "perquè això no torni a passar".

El que més preocupa les Nacions Unides és demostrar si hi va haver un atac químic i qui n'és el responsable. La investigació potser arriba massa tard, ja que, després de cinc dies, i amb el règim que ha continuat bombardejant la zona, la majoria de proves es podrien haver destruït.

El govern sirià ha bloquejat durant dies la investigació. Els Estats Units consideren que l'autorització ha arribat massa tard per ser creïble. França i el Regne Unit apunten directament al règim com a responsable de l'atac. En aquest sentit, el ministre d'Afers Estrangers del Regne Unit, William Hague, ha assegurat: "El govern britànic té clar que va ser el règim d'Al-Assad el que va fer aquest atac químic a gran escala dimecres, que va provocar la mort agònica de tants centenars de persones." En la mateixa línia, el seu homòleg francès, Laurent Fabius, ha dit: "Les proves són totalment clares i demostren que hi va haver una massacre després de l'ús d'armes químiques, i el règim de Bashar al-Assad n'és el responsable."

Mentrestant, comandaments militars de deu països es reuniran a Jordània per analitzar les repercussions del conflicte sirià a la regió i les possibles mesures a adoptar si es verifica l'ús d'armes químiques.

L'alta representat de l'ONU per al desarmament, Angela Kane, va aconseguir aquest diumenge el vistiplau del règim per investigar els fets. El règim diu que així es descobriran les mentides dels terroristes. Bashar al-Assad ha cedit finalment davant de la pressió internacional. Per primera vegada, una organització independent com Metges sense Fronteres va denunciar que s'havien utilitzat armes químiques de manera massiva, que van matar 355 persones.

Barack Obama i David Cameron ja han amenaçat amb una resposta "seriosa" si es verifica l'ús d'armament químic. Passaria per una intervenció militar que buscaria el suport de l'ONU. De fet, el secretari de Defensa nord-americà ja ha dit que el Pentàgon està preparat per si Obama opta per la intervenció. Rússia, el gran aliat de Damasc, accepta la investigació, però ha advertit als Estats Units que no tolerarà una nova aventura bèl·lica com la de l'Iraq. El ministre d'Afers Estrangers rus, Serguéi Lavrov, ha criticat els països que, sense presentar proves, acusen el règim de Bashar al-Assad d'haver "traspassat la línia vermella".

Les principals potències de l'OTAN, liderades pels Estats Units, es plantegen una intervenció militar a Síria. L'exèrcit nord-americà ha augmentat el desplegament naval al Mediterrani i està a punt per actuar, si cal.

Per la seva part, les autoritats sirianes han negat que hi tinguin res a veure i han responsabilitzat els rebels del llançament d'armes químiques.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut