L'alcalde, Josep Manel Ximenis, al balcó de l'Ajuntament. (Foto: ACN)
L'alcalde d'Arenys de Munt, Josep Manel Ximenis. (Foto: ACN)
Arenys de Munt

Un pacte entre ERC, CiU i PSC desbanca de l'alcaldia el promotor de la consulta d'Arenys de Munt

Un pacte entre els tres partits desbancarà l'actual alcalde del municipi i líder de la CUP, Josep Manel Ximenis, i el nou batlle serà el líder republicà Joan Rabasseda, que disposarà de majoria al govern fins al final del mandat. El tripartit explicarà aquest dijous la construcció d'un govern alternatiu i detallarà l'acord al qual han arribat per propiciar aquest canvi.

RedaccióActualitzat
L'alcalde d'Arenys de Munt, Josep Manel Ximenis, es pot veure desbancat per una moció de censura presentada per ERC, CiU i PSC. Des del juny, la CUP governava en solitari, amb només quatre de tretze regidors, després que CiU trenqués la coalició entre independentistes i nacionalistes que van segellar el 2011.

Aquest dijous, ERC, CiU i PSC anunciaran la construcció d'un govern alternatiu que desbancarà l'alcalde d'Arenys de Munt. A més, detallaran l'acord al qual han arribat per propiciar aquest el canvi.

El mandat passat, la CUP tenia una representació residual, però amb la convocatòria de la primera consulta independentista a Arenys, al setembre del 2009, el líder local va començar a ser reconegut i finalment va arribar a l'alcaldia.

El 2011 Ximenis va guanyar les eleccions municipals, al davant d'ERC, segona força, i CiU, tercera als comicis. Gràcies al suport d'aquesta última, va ser investit alcalde. Però aquest juny la federació nacionalista va abandonar el govern municipal, ja que acusaven l'alcalde d'una actitud personalista i de marginar els regidors de CiU.

A partir d'aquest moment, ERC, CiU i PSC van començar a preparar un pacte a tres bandes per desbancar Ximenis i els tres es van entendre per construir un govern alternatiu. El nou tripartit estarà liderat pel republicà Joan Rabasseda, i tindrà una àmplia majoria amb vuit de tretze regidors: quatre d'ERC, tres de CiU i un del PSC. Tot i la diferència de 84 vots entre ERC i CiU a les eleccions, no es compartirà l'alcaldia i Rabasseda serà el batlle fins al final del mandat.

El líder republicà va ser candidat a l'alcaldia per ERC als comicis del 2007 i 2011 i va ser director dels Serveis Territorials a Barcelona del Departament de Governació i Administracions Públiques de la Generalitat de Catalunya, entre el 2008 i el 2011.

Ximenis considera que és "un pacte de perdedors"

La reacció del líder de la CUP a la moció de censura no s'ha fet esperar. Ximenis ha afirmat que l'agafa "per sorpresa", ja que estaven "negociant amb ERC la possibilitat de consolidar el govern". A més, li retreu a ERC que hagi negociat a dues bandes i a la seva esquena, ja que no els havia comentat que també estaven negociant amb els altres.

També ha assegurat que ERC volia parlar més de càrrecs que no pas de programa i ha afirmat que l'estratègia respon a "una ànsia per ocupar cadires, més enllà de valorar la gestió política". Pel que fa a CiU, ha destacat que amb els seus exsocis hi va treballar "molt a gust" però considera que és "un pacte de perdedors", ja que les eleccions les va guanyar la CUP.

Ximenis ha assegurat que no hi ha motius "objectius" per fer-lo fora, perquè "no hi ha hagut ni malversació de fons, ni corrupció, ni un endeutament excessiu", per tant, ha reiterat que la seva sortida del govern municipal l'han motivat criteris "subjectius".

A més, ha valorat positivament els seus dos anys de mandat, en què s'ha reduït el deute de l'Ajuntament i fins i tot tenien "una proposta de baixada de l'IBI del 10%".
Anar al contingut