Jerusalem

L'escepticisme marca l'inici de les negociacions de pau entre israelians i palestins

Els greuges de les dues parts fan témer que en qualsevol moment les converses es trenquin. És el desè cop en vint anys que les dues parts miren de trobar una solució per al seu futur. Després d'anys de fracassos, molts ciutadans pensen que ja no hi ha esperança. A això, hi contribueix el fet que Israel ha anunciat la construcció de més assentaments i Gaza ha continuat el llançament de coets.

RedaccióActualitzat
Els representants israelians i palestins s'han reunit aquest dimecres a porta tancada per reprendre el procés de pau. Ho han fet enmig d'un clima d'escepticisme creixent pel llançament de coets contra Israel des de Gaza, la resposta israeliana i, sobretot, la constant ampliació d'assentaments als territoris palestins ocupats.

És el desè cop en 20 anys que palestins i israelians s'asseuen a negociar el futur d'aquesta terra. Fins ara, han estat sempre incapaços de pactar una solució en base a dos estats. I és precisament l'acumulació de fracassos el que fa que molts ciutadans, a banda i banda del conflicte, pensin que no hi ha esperança.

Ha estat insistència dels Estats Units, més que les possibilitats reals d'un acord, el que ha forçat al final les dues parts a asseure's a la mateixa taula. Els protagonistes són Saeb Erekat, el mateix veterà mediador palestí que ha liderat altres negociacions, i Tzipi Livni, exprimera ministra i representant del sector moderat del govern israelià.

Sobre la taula, temes tan espinosos com l'estatus de Jerusalem, les fronteres, la seguretat o el retorn dels refugiats. Tots temes molt complexos que difícilment es podran abordar, alerten els palestins,si abans no s'atura la construcció d'assentaments jueus a Cisjordània i Jerusalem est que Israel ha accelerat en l'última setmana.  

Els palestins i la comunitat internacional van posar el crit al cel per aquesta nova colonització dels territoris ocupats. El secretari d'Estat nord-americà, impulsor de les converses, John Kerry, ha intentat minimitzar l'impacte i urgeix a negociar: "Els EUA consideren tots els assentaments il·legítims. Hem treballat intensament amb els palestins per aconseguir que tothom entengui com ha de ser el camí a partir d'ara. I crec que això fa més evident la necessitat de seure de pressa a la taula de negociacions."

Israel, amb aquest ritme de colonització, acontenta els sectors més ultraconservadors i eclipsa l'alliberament dimarts de 26 presos palestins.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut