Barcelona

Mas porta als tribunals el repartiment del dèficit, que considera "injust" i "il·legal"

En la mateixa roda de premsa en què ha fet oficial el que ja s'esperava, que prorroguen els pressupostos de l'any passat fins a final d'any, Mas l'ha qualificat d'"injust" i d'"il·legal". El president també ha anunciat que no hi haurà retallades addicionals perquè s'ha tocat os.

RedaccióActualitzat
El president de la Generalitat, Artur Mas, portarà l'Estat als tribunals pel repartiment de dèficit. Ho ha anunciat en la roda de premsa posterior al Consell Executiu extraordinari que ha celebrat el govern per aprovar la pròrroga dels pressupostos fins a finals d'any. Tot plegat, suposa presentar batalla per un sostre de dèficit imposat des de Madrid i que Mas ha qualificat d'"injust" i d'"il·legal".

Mas ha explicat que la reunió ha servit entre altres coses per autoritzar el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, a presentar un requeriment al govern espanyol perquè modifiqui l'objectiu de dèficit per a Catalunya, que és de l'1,58%. Es tracta d'una formalitat, un pas previ a la presentació d'un "contenciós administratiu".

El president ha especificat que es tracta d'un requeriment contra l'acord del Consell de Ministres que va aprovar un objectiu d'estabilitat pressupostària per als exercicis del 2014 al 2016, i contra l'acord que fixa un dèficit per a les autonomies de l'1,3% per aquest 2013. Aquesta és la xifra global, ja que aquest s'ha pactat un dèficit asimètric en funció de la situació de cada comunitat.

Formalment, la pròrroga dels pressupostos es firmarà en el Consell de Govern del 27 d'agost i a partir d'aquí el govern donarà explicacions al Parlament. Recursos a banda, el govern se centra ara ja en els números del 2014. El president ha assegurat que no es faran més retallades perquè ja s'ha tocat os i que, per tant, l'única sortida és treballar el capítol d'ingressos.

Fonts del Ministeri d'Hisenda han assegurat a TV3 que no volen entrar en una polèmica sobre les decisions que ha pres aquest dimarts la Generalitat. L'important, afirmen, és que s'acabi complint l'objectiu de dèficit que correspon a cada comunitat, hi hagi pressupost o no.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut