Marta Rovira en un moment de l'entrevista que li han fet a l'ACN. (Foto: ACN)
Rovira creu que no hi ha més marge de maniobra i es felicita per l'augment que s'hagi pogut aconseguir en aquest temps. (Foto: ACN)
Barcelona

ERC no descarta ara pactar uns pressupostos amb un objectiu de dèficit per sota de l'exigit

Davant la possibilitat que l'Estat faci públic aquesta setmana el topall de dèficit, la secretària general de la formació, Marta Rovira, diu que la situació canvia perquè ja no hi haurà més marge de negociació i es mostra disposada a facilitar els comptes de la Generalitat en nom de la "transparència i el control democràtic".

Redacció / ACNActualitzat
Som a tocar d'agost i la Generalitat encara no té pressupost per l'any corrent, a l'espera de saber quin sostre de dèficit li permet l'Estat. Un topall que l'executiu de Rajoy podria fer públic aquesta setmana. Des d'ERC ja es preveu que la xifra no els agradarà però, tot i així, es mostren disposats a facilitar l'aprovació dels comptes en nom de la "transparència i el control democràtic".

Els dirigents d'Esquerra s'havien mostrat fins ara contraris a donar suport a uns pressupostos que no preveiessin un sostre de dèficit per sobre del 2% del PIB i que no comprometessin l'Estat a fer efectius els pagaments pendents amb Catalunya. Sembla que ni una cosa ni l'altra passaran, però en una entrevista a l'Agència Catalana de Notícies (ACN), la seva secretària general, Marta Rovira, ha deixat entreveure que ara la formació podria ser més flexible.

Rovira creu que amb aquesta actitud es beneficia la transparència, ja que es podrà saber quines són les prioritats de despesa i inversió pública del govern català i alhora s'explicitarà quina és la responsabilitat del govern espanyol en la xifra total del pressupost de la Generalitat. Segons ella, Catalunya no hauria d'afrontar cap retallada si no tingués el dèficit fiscal que té i si el sostre de dèficit fos equitatiu entre les administracions.

Rovira justifica aquest gir pel fet que, quan se sàpiga el topall de dèficit, el govern no tindrà més marge de negociació, i treu pit pel fet que ERC s'hagi mostrat inflexible fins ara amb la pròrroga pressupostària. El sostre de dèficit ha anat variant durant l'any entre el 0,7% i l'1,3% del PIB, que suposa una rebaixa en 1.000 milions de les retallades imposades.
Anar al contingut