Joana Ortega amb els representants de les associacions de municipis catalans, Xavier Amor (dreta) i Miquel Buch (esquerra). (Foto: ACN) (Foto: ACN)
Ortega escortada per Amor i Buch a la roda de premsa per valorar la reforma del món local. (Foto: ACN)
Barcelona

Catalunya rebutja la reforma local imposada per Madrid i aplicarà la seva pròpia normativa

La vicepresidenta del govern Joana Ortega recorda que l'Estatut dóna a Catalunya competències exclusives en l'àmbit local i que s'està enllestint una reforma pròpia, amb el consens dels municipis, que s'aprovarà la setmana que ve.

RedaccióActualitzat
L'avantprojecte de llei local aprovat aquest divendres pel Consell de Ministres no fa el pes ni al govern de la Generalitat, que ja ha anunciat que no l'aplicarà, ni a les associacions municipals. L'executiu català assegura que es regirà amb una normativa pròpia que està previst aprovar la setmana que ve.

La vicepresidenta del Govern i titular de Governació i Relacions Institucionals, Joana Ortega, ha avançat en una conferència de premsa que Catalunya no acatarà la reforma del món local presentada pel ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, perquè és un projecte de llei "de rang menor" a l'Estatut.

El text estatutari estipula que Catalunya té competències exclusives en l'àmbit local. En aquest sentit, l'administració catalana està enllestint una reforma pròpia i amb el consens del món local. La reforma, diu Ortega, es basa en els principis d'"estabilitat pressupostària i el respecte a l'autonomia local".

Malgrat tot, Ortega ha admès que té "poca confiança" en la promesa de Montoro de respectar l'autonomia catalana en l'àmbit local i, per això, ha assegurat que es posaran "tots els instruments jurídics" per blindar l'autogovern català davant un possible conflicte de competències.

Rebuig municipal

En la mateixa conferència de premsa, el president de Federació de Municipis de Catalunya, Xavier Amor, ha afirmat que és un "dia trist" per al municipalisme, que se sent "atacat" per una normativa "recentralitadora" que no respecta l'Estatut.

Per la seva banda, el president de l'Associació Catalana de Municipis, Miquel Buch, ha assegurat que els ajuntaments volen seguir gestionant els serveis com fins ara i ha defensat que ho poden fer de forma eficient,

El Consell de Ministres ha aprovat l'avantprojecte de llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local, amb la que es vol estalviar prop de 8.000 milions d'euros fins el 2016 i que inclou diferents mesures i recomanacions relatives al cost dels serveis, a fusions d'ajuntaments o limitacions de sous d'alcaldes, entre d'altres aspectes.
Anar al contingut