Gro Harlem Brundtland, a l'esquerra, i Malala Yousafzai.
Gro Harlem Brundtland, a l'esquerra, i Malala Yousafzai.
Barcelona

Malala Yousafzai i Gro Harlem Brundtland reben el Premi Internacional de Catalunya

"La Malala, que lluita perquè tot nen i nena tingui el seu dret a l'educació", tal com ella vol que se la conegui, i l'exprimera ministra noruega Gro Harlem Brundtland han rebut "la clau i la lletra" d'Antoni Tàpies, guardó que les reconeix amb el XXV Premi Internacional Catalunya.

RedaccióActualitzat
L'exprimera ministra de Noruega i exsecretària general de l'OMS, Gro Harlem Brundtland, i la jove estudiant i activista pakistanesa Malala Yousafzai han rebut aquest divendres "La clau i la lletra", d'Antoni Tàpies, guardó que les reconeix amb el XXV Premi Internacional Catalunya. En rebre el guardó, Malala Yousafzai ha reclamat no ser la dona a qui van disparar els talibans, sinó la que lluita pels drets de l'educació de tothom, homes i dones. "El meu missatge: no espereu que ningú ho faci, feu-ho per vosaltres mateixos", ha afegit enmig d'un auditori que ha emmudit. Brundtland ha reconegut Catalunya com "el símbol i la terra" de lluita a favor de la llibertat i la justícia social.

Durant l'acte, celebrat al Saló Sant Jordi del Palau, el catedràtic Xavier Rubert de Ventós ha recordat la frase "només hem de tenir por a la por", que van pronunciar el seu dia els premiats Václav Havel, l'any 1995, i l'activista polític Aung San Suu Kyi, el 2008, perquè adquireix un gran significat amb les dues dones premiades aquest divendres, ja que per separat han estat objectius de dos atemptats, Malala, dels talibans, i Gro Harlem, del responsable de la matança d'Utoya, Anders Breivik, que va confessar que l'exprimera ministre era el seu objectiu principal.

Gro Harlem ha començat el seu discurs amb unes paraules en català i  ha volgut reconèixer que "és un honor compartir escenari amb Malala", una noia que ha definit com a "excepcional i valenta" i ha afirmat que "ella vencerà i serà el motor que necessitem per canviar el món". Durant el seu parlament, Harlem ha fet un repàs per la seva vida, dient que ella de petita sí va tenir la sort de criar-se amb uns valors com són la justicia i la igualtat i per aquest motiu sempre ha cregut en que els principis universals s'haurien de tenir a tots els països i societats. A més, ha volgut destacar la lluita que Catalunya va tenir als anys 30 contra el feixisme, i ha dit que és un fet "que es recorda i admira a tot el món".

Malala també ha dit unes paraules en català, i en el seu cas ha volgut destacar l'hospitalitat rebuda. La jove pakistanesa ha remarcat que ella no vol ser coneguda com la noia que va ser disparada pels talibans, sinó que vol ser "la Malala, que lluita perquè tot nen i nena tingui el seu dret a l'educació". Però sola no ho podrà aconseguir i és per això que ha fet una crida a tots els nens, perquè s'uneixin a la seva causa; aconseguir el dret a l'educació, la igualtat i la pau. A més, ha volgut destacar que els nens de l'Institut de Badalona li han donat el seu suport. "Feu-ho vosaltres, la vostre veu pot canviar el món", així ha conclòs el seu discurs.

Artur Mas ha destacat que siguin dues dones les guardonades, ja que en tota la història del premi gairebé no han tingut dones premiades.
Tot i la diferència d'edat, Mas ha definit les guanyadores com a "dones amb valentia, compromís, coratge, amb idees i ideals".

El president de la Generalitat també ha parlat de Catalunya i ha proclamat que "deixi sentir la seva petita veu" per recordar al món que en la defensa dels drets col·lectius i individuals hi ha "un poble català, amb molt segles al darrere, que no abandona la seva visió del present i, sobretot, de futur, i que defensarà els seus drets de llibertat amb vehemència i passió". "Uns drets que ens afecten a tots i que estan basats en el sentit de la democràcia i l'esperit pacífic i constructiu", ha reblat.

Al mes de maig, el president de la Generalitat, Artur Mas, va fer públic en una roda de premsa, quines eren les guanyadores de la 25a edició del guardó, i va explicar que van ser escollides per unanimitat i que el premi vol reconèixer el seu coratge i determinació en la defensa dels drets humans. El jurat va reconèixer la capacitat de "connectar salut i medi ambient, tant amb la prestació directa de serveis com des de l'àmbit polític i estratègic", en el cas de Gro Harlem Brundtland, i, pel que fa a Malala Yousafzai, van valorar que hagi estat "lluitant i jugant-se la vida pel dret a l'educació des de ben petita i en un context molt difícil".

La nena Malala Yousafzai, que va celebrar el seu 16è aniversari fent un discurs a les Nacions Unides, ha lluitat pel dret a l'educació de tots els nens i nenes, i es va convertir en un símbol després que els talibans la volguessin assassinar amb dos trets. Aquest divendres al matí ha visitat l'Institut Eugeni d'Ors de Badalona per parlar amb els alumnes de l'aula d'acollida. La jove pakistanesa els ha explicat la importància de ser honest i canviar les coses. També ha revelat que li hagués agradat ser metge, però que, veient la situació que hi ha al seu país, ha decidit optar per la política.

En el cas de Gro Harlem Brundtland, la dona gran, com ella es qualifica, va ser la primera dona primera ministra de Noruega i també la primera a convertir-se en secretària general de l'Organització Mundial de la Salut. És impulsora del creixement sostenible i defensora dels drets de les dones.

El Premi Internacional de Catalunya celebra el 25è aniversari. El premi va ser creat per la Generalitat l'any 1989 i reconeix, cada any, aquelles persones que han contribuït a desenvolupar valors culturals, científics o humans a tot el món. En aquests 25 anys, s'han premiat 29 personalitats i, l'últim any, el premi va ser per a l'expresident del Brasil, Luiz Inácio Lula da Silva.
Anar al contingut