Madrid

El PP veta la sessió de control a Rajoy al Congrés i evita que doni explicacions sobre el "cas Bárcenas"

El partit blinda la compareixença de Mariano Rajoy al Congrés pel "cas Bárcenas" en una sessió molt tensa de la Diputació Permanent. El portaveu popular, Alfonso Alonso, ha arribat a admetre que hi ha hagut una "trama de corrupció" dins del seu partit, en referència a la "trama Gürtel".

RedaccióActualitzat
Mariano Rajoy no haurà de comparèixer al Congrés dels Diputats per donar explicacions sobre el "cas Bárcenas". El PP ha vetat amb la seva majoria absoluta la petició de l'oposició perquè es faci una sessió de control en el ple previst per la setmana que ve, amb l'argument que Rajoy ja ha negat "amb rotunditat" el que ha dit Bárcenas, al qual s'ha referit com a "delinqüent que ha fet de la mentida el seu mode de vida".

Molt encès, el portaveu dels populars al Congrés, Alfonso Alonso, ha acusat l'oposició d'"apadrinar un delinqüent" i actuar "com autòmats" al dictat de l'extresorer i exsenador del PP. Alonso ha arribat a admetre que ha existit una trama de corrupció dins del seu partit, en referència a la Gürtel: "Són útils a la seva estratègia, responen com autòmats, fan el que esperava que vostès fessin. Per desviar l'atenció, perquè ningú es pregunti d'on va treure els diners el senyor Bárcenas. Com netegem, perquè això és el que preocupa el PP, una trama de corrupció que sí va passar dins del PP, i esclar que ens sembla repugnant i ho volem canviar".

Alonso ha criticat la resta de grups a la reunió de la Diputació Permanent del Congrés, l'òrgan que substitueix el ple en períodes no ordinaris, en la qual l'oposició, a més de Rajoy, també ha sol·licitat la presència de nou ministres. Al matí, la majoria popular ja ha tombat la petició a la Junta de Portaveus.

En el debat a la Diputació Permanent, Alonso ha retret al PSOE el cas dels EROs fraudulents a Andalusia i a Amaiur que parli de finançament il·legal quan no ha condemnat ni "l'impost revolucionari" d'ETA ni "el tret al clatell".

L'oposició, indignada

Les paraules d'Alonso i l'actitud del PP han fet saltar l'oposició. El secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha afirmat que "Bárcenas és un delinqüent, però és el seu delinqüent, i aquest és el problema que tenen". Sobre el silenci de Rajoy, ha sentenciat que "el que calla, atorga".

El diputat de CiU Pere Macias ha recordat que el PP ha demanat reiteradament al Parlament de Catalunya compareixences pels casos de presumpta corrupció, i li ha demanat que s'apliqui la mateixa recepta al Congrés.

El portaveu d'ERC al Congrés, Alfred Bosch, ha lamentat que Alonso hagi fet servir "la tècnica del ventilador", airejant draps bruts d'altres partits. Bosch ha remarcat que els republicans no reben "sobres de diner negre a canvi de suborns i adjudicacions il·legals", paraules que des de les files del PP han contestat amb un "i nosaltres, tampoc".

El coordinador d'IU Cayo Lara ha demanat una comissió d'investigació sobre la corrupció política i el finançament irregular de tots els partits. "La bomba ja té la metxa encesa i vostès ho saben", ha dit. També ha recordat un tuit de Soraya Sáenz de Santamaría quan era a l'oposició: "Només qui intenta amagar alguna cosa al govern intenta ocultar la veritat al Parlament".

L'oposició s'uneix al Senat per demanar que Rajoy comparegui

Al Senat, els grups de l'oposició han demanat conjuntament que el president espanyol comparegui a la cambra alta per donar explicacions sobre el "cas Bárcenas".

Els senadors de l'oposició, PSOE, el CiU, l'Entesa -que inclou PSC i Iniciativa-, el PNB i el Grup Mixt --on hi ha ERC-- han registrat un escrit al Senat en què demanen que Mariano Rajoy doni explicacions en una sessió plenària extraordinària sobre les últimes notícies relatives a l'extresorer del PP, en les quals s'apunta a un suposat finançament il·legal d'aquest partit.

Davant la majoria absoluta dels populars, però, l'oposició només pot fer actes simbòlics com el de dimecres, en què va deixar plantats els populars a la ponència que estudia la llei de transparència.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut