Còrdova

Bretón es declara "innocent" i li sembla "increïble" que no se sàpiga on estan els nens

Aquest dilluns s'ha celebrat l'última jornada del judici del "cas Bretón", en què l'acusat de matar els seus dos fills, José Bretón, s'ha declarat "innocent" dels fets. La fiscal María de los Ángeles Rojas ha demanat 40 anys de presó i l'advocat de l'acusat, José María Sánchez de Puerta, ha ressaltat que Bretón "no és un assassí".

RedaccióActualitzat
José Bretón ha manifestat aquest dilluns, durant l'última jornada del judici en què se l'acusa d'assassinar els seus fills Ruth, de 6 anys, i José, de 2, el 8 d'octubre del 2011, que li sembla "increïble" que precisament el dia que es compleixen 21 mesos de la desaparició dels nens no se sàpiga on són.

Després dels informes finals que han presentat el Ministeri Fiscal, l'acusació particular i la defensa, Bretón s'ha declarat "innocent dels fets que em volen imputar" durant el seu torn de paraula. A més, ha volgut recordar que, cinc mesos després de la desaparició dels menors, la mare dels nens, Ruth Ortiz, va apuntar que no se sabia res d'ells, i aquest dilluns, 21 mesos després del succés, a Bretón, li sembla "increïble que no sapiguem on són els meus fills".

Abans que l'acusat parlés, la fiscal María de los Ángeles Rojas ha demanat una pena de 40 anys de presó per a José Bretón, a qui ha acusat de matar els seus fills Ruth i José i de cremar-los posteriorment en una foguera que va fer aquell mateix dia a la seva finca de Las Quemadillas, per "no deixar rastre" del crim.

Durant el judici, per la fiscal s'han posat de manifest "proves com punys" i "no simples indicis"; per tant, existeixen "tantes proves" que no hi ha dubte que Bretón "és l'assassí dels seus fills". També ha recordat que la versió que va perdre els seus fills al parc que va explicar Bretón "és inversemblant", i la reconstrucció policial feta sobre aquell moment demostra "que els nens mai van arribar allà".

Manté que Bretón ho tenia tot preparat per matar els seus fills aquell dia perquè que va comprar aproximadament 270 litres de gasolina en quinze dies en una cooperativa de Huelva, va passar moltes nits a Las Quemadillas preparant el seu pla i es va negar a canviar el cap de setmana que li tocava passar amb els nens per poder-los tenir el dia planejat.

Una altra prova que la fiscal considera igual de "rellevant" és la compra de dos tranquil·litzants que "mai s'han trobat" i que, tot i que Bretón va dir que els va llençar, María de los Ángeles Rojas manté que els "va subministrar als seus fills" per "adormir-los o causar-los la mort".

També ha indicat que tots els investigadors, fins i tot la forense Josefina Lamas, que "va errar de manera garrafal" en un primer moment, han coincidit que a la foguera es van cremar "dos cossos humans d'entre 2 i 6 anys".

L'advocada que exerceix l'acusació particular, María del Reposo Carrero, s'ha mantingut en la mateixa línia que la fiscal i ha assegurat que l'actitud de l'acusat "és la principal prova de la seva culpabilitat". Ha reconegut que "costa reconèixer que un pare pugui assassinar els seus fills" i que la família materna esperava un "principi de penediment" que no ha arribat.

També ha ressaltat que els dotze investigadors que van estudiar els ossos i que han declarat al judici són "eminències en la seva matèria", i tots han insistit a "determinar per unanimitat el caràcter humà de les restes òssies". Segons l'advocada, Bretón "va adquirir abundant gasolina i llenya per fer una pira funerària, i va fer una enorme foguera on va cremar els seus fills de manera premeditada", cosa que li va causar un "plaer permanent" per poder "fer patir Ruth".

"No hi ha dubte que els nens estaven a la foguera", ha afirmat l'acusació, i li agradaria pensar que "va fer servir els antidepressius per adormir-los o per acabar amb les seves vides", en lloc de "llençar-los vius a la foguera".

Finalment, l'advocat defensor de l'acusat, José María Sánchez de Puerta, ha considerat que les proves presentades contra el seu client estan basades en "suposicions" i que Bretón  "ja ha estat condemnat" prèviament. A més, ha demanat al jurat que no es deixi influenciar per totes les "manifestacions subjectives dirigides a satanitzar" Bretón i ha defensat que l'acusat "mai ha canviat la seva versió" respecte a la desaparició de Ruth i José, sinó que "ha mantingut la mateixa línia des del principi".

Pel que fa als preparatius del seu pla per matar els nens, Sánchez de Puerta ha destacat que "ningú el veu apilar llenya" i que "va gastar tot el combustible que va comprar", mentre que "cap investigador va trobar restes d'accelerant a la foguera".

L'advocat ha indicat que "les causes de la mort" no han quedat acreditades en cap moment, cosa que és "essencial en Dret Penal", mentre que en el cas hi ha "moltes suposicions", però totes han estat "gratuïtes".

Respecte a l'equivocació de Josefina Lamas, Sánchez de Puerta ha ressaltat que no es pot creure que una investigadora tan afamada com ella "s'hagi pogut equivocar" i ha mantingut que els ossos "es van canviar" perquè es "va trencar la cadena de custòdia" dels mateixos.

Per acabar, l'advocat ha indicat que Bretón "no és un assassí" i "no ha matat els seus fills", i ha recordat al jurat que "si és trist que un culpable estigui en llibertat, més dolorós és que un innocent estigui a la presó".
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut