L'extresorer del PP Luis Bárcenas i la seva dona, Rosalía Iglesias.
Rosalía Iglesias no s'ha presentat al jutjat.
Madrid

Ruz ordena el bloqueig "urgent" dels comptes del matrimoni Bárcenas a Bankia

El jutge Pablo Ruz ha ordenat a Bankia el bloqueig "urgent" dels comptes a nom de Luis Bárcenas i la seva dona, Rosalía Iglesias, així com la que el matrimoni té a nom de la societat Conosur Land i que, entre l'abril del 2012 i l'abril del 2013, va rebre 140.460 euros de l'empresa del també extresorer del PP Ángel Sanchís.

Actualitzat
El jutge Pablo Ruz ha ordenat a Bankia el bloqueig "urgent" dels comptes a nom de Luis Bárcenas i la seva dona, Rosalía Iglesias, així com la que el matrimoni té a nom de la societat Conosur Land i que, entre l'abril del 2012 i l'abril del 2013, va rebre 140.460 euros de l'empresa del també extresorer del PP Ángel Sanchís.

El jutge del "cas Gürtel" adopta aquesta decisió en un acte, a petició de la Fiscalia Anticorrupció i a la vista de l'últim informe del Servei de Prevenció de Blanqueig de Capitals (SEPBLAC) del Banc d'Espanya, amb l'objecte d'assegurar el decomís dels fons "procedents dels delictes investigats, així com l'assegurament de les responsabilitats pecuniàries que eventualment es procedís a imposar un cop recaigui en la causa sentència ferma".

Segons Ruz, "una part molt significativa" dels ingressos en el compte de Conosur Land correspon a transferències ordenades per la societat La Moraleja, propietat del també extresorer del PP Ángel Sanchís, des de l'Atlantic Capital Bank, a Atlanta, als Estats Units, compte que el jutge demana també als EUA que la bloquegi.

Es tractaria, diu el jutge, d'operacions per import total de 89.526,34 euros i la justificació estaria en la "prestació de serveis" per part de Conosur Land, en compliment d'un contracte que hauria signat a Buenos Aires el 16 juny del 2011 entre Bárcenas i Sanchís.

Segons l'acte, la societat Conosur Land pertanyeria al matrimoni Bárcenas-Iglesias i respecte a La Moraleja, el jutge recorda que les autoritats suïsses van informar que el 2009 s'haurien efectuat transferències des d'un dels comptes de Bárcenas a Suïssa a HSBC de Nova York amb motiu de la presa de participació en la referida societat argentina.

Respecte de Rosalía Iglesias, Ruz assenyala que apareix com a titular de dos comptes en un dels quals es van produir dues transferències d'11.000 euros cadascuna, els passats 2 i 18 d'abril, des de l'LGT Bank de Liechtenstein i ordenades per la firma BBI Beyond Boundaries Heliski, quantitats que després van ser transferides al compte de Bárcenas.

Precisament, el jutge ha reclamat a Suïssa, a través d'una altra resolució, que investigui dues transferències per un total de 22.000 euros fetes el 2012 i 2013 per la societat Tesedul, vinculada a Luis Bárcenas, a aquesta entitat de Liechtenstein, i que podrien ser les que després van ser abonades al compte de la seva dona. Respecte al compte de la qual és titular Bárcenas, Ruz destaca una transferència de 33.880 euros del març passat al Banc Espirito Santo a Madrid per concepte de pagament de minuta a Ramírez & Salt Assessors Tributaris. També recull un altre traspàs de 41.696,13 euros (50.000 francs suïssos) del 24 d'abril a un compte de Banque Cantonale de Genève a favor de la societat BCCC Avocats SARL.

A més del bloqueig, Ruz demana a Bankia tota la documentació sobre aquests comptes, fonamentalment contracte d'obertura, identificació dels titulars, apoderats o autoritzats, així com l'extracte dels seus moviments des de la seva obertura fins a l'actualitat amb identificació dels comptes d'origen i de destinació de les entrades i sortides de fons.

A més, en aquest mateix acte, el jutge acorda ampliar la comissió rogatòria als Estats Units perquè es decreti el bloqueig dels actius financers del compte de Sanchís a l'Atlantic Capital Bank, a més de demanar-hi tota la informació bancària sobre aquest compte i sobre la possible existència de caixes de seguretat. Demana també al SEPBLAC que, "de manera urgent", recapti informació i obri les escriptures en què figuri com a interventor o es refereixin a Conosur Land i requereix al Registre Mercantil de Madrid certificació literal de totes les inscripcions que figurin en relació amb aquesta societat.
Anar al contingut